Evert met zijn broer op pad op de hei, waar een Britse jager neerstort.
Volledig scherm
Evert met zijn broer op pad op de hei, waar een Britse jager neerstort. © KPN/Evert 45

Oorlogsfilm ‘Evert 45' maakt indruk op jong en oud tijdens première in Arnhem

VideoARNHEM Evert_45, de korte speelfilm van de populaire gelijknamige vlogserie ver de Tweede Wereldoorlog blijkt een schot in de roos. Jongeren vinden de dwaaltocht van de 13-jarige Evert door het Nederland van de bezettingstijd spannend en humoristisch. Maar de film valt ook goed bij ouderen, zo blijkt tijdens de filmpremière van Evert_45 in VUE Arnhem.

,,Het is de oorlog gezien met de ogen van een eigentijdse jongen", zegt Arnhemmer Jan Nijboer, die zelf de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij herkent de onbevangenheid van de hoofdpersoon Evert: een stuiterbal van een jongen die samen met zijn wat oudere broer op zoek gaat naar zijn oudste ondergedoken broer tijdens de laatste dagen van de oorlog.

De speelsheid spat er vanaf, maar als hij geconfronteerd wordt met een luchtaanval en een inval van de Duitsers is het opeens niet zo leuk meer. ,,Je voelt de angst", zegt Nijboer. ,,Heel goed gedaan."

Grote impact

De speelfilm is een samenbundeling van de populaire reeks rond Evert die  in mei 2017 binnen drie weken 1,4 miljoen Nederlandse jongeren bereikte. Maurits van Brakel, die de rol van Evert vertolkte, stond versteld van de impact van de vlogserie. ,,Het was echt een hele grote shock. Ik had natuurlijk wel een beetje gehoopt dat we veel mensen zouden bereiken, maar dit had ik zelf niet verwacht.”

De jonge acteur kreeg de afgelopen twee jaar heel veel positieve reacties van bekenden en onbekenden. ,,Soms werd ik zelfs op straat aangesproken, van ‘Hé, jij hebt toch je eigen YouTube-kanaal?’. Mensen dachten echt dat ik Evert was.”

Nieuwsgierigheid 

De nieuwsgierigheid die kinderen als Evert eigen is herkent Arnhemmer Nijboer terug vanaf de eerste dagen van de oorlog. ,,We zagen de brug bij Arnhem ineenzakken toen het Nederlandse leger hem opblies. Later zagen we Duitse tanks over de dijk langs Arnhem Zuid rijden. We woonden in die tijd in de Margrietstraat. Als jongetje ging je daar direct naartoe, even kort voor de tanks erlangs.” 

Ook toen het levensgevaarlijk werd wilde de kleine Jan erbij zijn. Zoals bij het Amerikaanse vergissingsbombardement van februari 1944, toen bommen Arnhem Zuid troffen. ,,Ik wilde toen direct naar de pkek waar bommen waren ingeslagen. Mijn ouders hielden me toen tegen.”

Terugkijkend zegt hij: ,,Wij hadden eigenlijk een onbezorgde spannende tijd. Onze ouders hadden de zorgen, grote zorgen om ons, de kinderen. Als zij angstig werden werden wij ook bang."

Verwoeste huizen aan de Hazelaarstraat en omgeving in Malburgen West in Arnhem na het Amerikaanse vergissingsbombardement op 22 februari 1944.
Volledig scherm
Verwoeste huizen aan de Hazelaarstraat en omgeving in Malburgen West in Arnhem na het Amerikaanse vergissingsbombardement op 22 februari 1944. © Gelders Archief

4 en 5 mei

Maurits, die inmiddels 15 jaar is, merkt dat de Tweede Wereldoorlog steeds minder leeft onder zijn generatie. ,,Nog maar weinig klasgenoten hebben opa’s en oma’s die de oorlog hebben meegemaakt. Je merkt dat er rond 4 en 5 mei wel meer over wordt gesproken, ook in de klas.” Hij is heel blij dat de vlogserie eraan bijdraagt dat ook jongeren de oorlog blijven herdenken en hoopt dat de film hetzelfde effect zal hebben.

Evert_45 is een initiatief van KPN dat wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Verzetsmuseum. Historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit Nijmegen tekende voor de inhoudelijke begeleiding van de verhalen in de vlogs. Evert 45 won 32 prijzen, waaronder de Grand Prix in de categorie entertainment tijdens het Cannes Lions Festival.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.