Volledig scherm
Marco Kroon (midden, in uniform) tussen de veteranen in bioscoop Rembrandt. © Marc Pluim

Oorlogsveteraan Marco Kroon: 'Hacksaw Ridge' geeft oorlogschaos goed weer

ARNHEM - De Amerikaanse film Hacksaw Ridgevan de Amerikaanse regisseurMel Gibson geeft de chaos van oorlog 'ontzettend goed weer'. Dat vindt oorlogsveteraan Marco Kroon.

De film draait vanaf donderdag 3 novemberin Nederlandsebioscopen. Kroon bekeek de film woensdagavond in Stadsbioscoop Rembrandt in Arnhem, samen met veel andere oudgedienden.

Redder
Ze waren daar op uitnodiging van het Veteraneninstituut. De film gaat over de Amerikaanse militair Desmond Doss, die tijdens de slag om Okinawa in Japan als medisch verpleegkundige75 man redde.

Hij ontpopt zich in de film als een christen voor wie het gebod 'Gij zult niet doden' geen holle frase is. Tot wanhoop van commandanten en kameraden weigert hij een wapen aan te raken. Tegelijkertijd verkondigt hij het geloof dat oorlog gerechtvaardigd is tegen het kwaad in de wereld.

Onbegrip
Die tweeslachtige houding stuit op onbegrip en mondt uit in bespotting en vernedering. Aan het eind van de film slaat de stemming om, als hij zijn zwaargewonde kameraden uit de hel heeft gered. „Diep respect voor de hospiks (medisch verpleegkundigen, red.)", concluderen de Arnhemse veteranen Kees Smit en Henk van de Pol.

Vrienden
Marco Kroon herkent de rivaliteit tussen de mannen in het leger maar ook de omslag daarvan in de strijd. „Als het erom spant, worden de grootste vijanden vrienden.”

Hacksaw Ridge – In Theaters Tonight! Get Tickets: http://lions.gt/hacksawridgetickets Starring Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths and Vince Vaughn. #HacksawRidge http://www.HacksawRidge.Movie http://www.Facebook.com/HacksawRidge http://www.Twitter.com/HacksawRidge http://www.Instagram.com/HacksawRidge HACKSAW RIDGE is the extraordinary true story of Desmond Doss [Andrew Garfield] who, in Okinawa during the bloodiest battle of WWII, saved 75 men without firing or carrying a gun. He was the only American soldier in WWII to fight on the front lines without a weapon, as he believed that while the war was justified, killing was nevertheless wrong. As an army medic, he single-handedly evacuated the wounded from behind enemy lines, braved fire while tending to soldiers and was wounded by a grenade and hit by snipers. Doss was the first conscientious objector awarded the Congressional Medal of Honor.