Volledig scherm
Oorlogsveteranen in bioscoop Rembrandt tijdens de voorpremière van de door Mel Gibson geregisseerde film Hacksaw Ridge. © Marc Pluim

Oorlogsveteranen bekijken in Rembrandt film over pacifist

ARNHEM - Een grote groep Nederlandse oorlogsveteranen heeft gisteren in de Arnhemse stadsbioscoop Rembrandt de voorpremière bijgewoond van Hacksaw Ridge. De bioscoopfilm, geregisseerd doorMel Gibson, werd met gemengde gevoelens bekeken.

Hacksaw Ridge verhaalt over de Amerikaanse militair Desmond Doss, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bewees dat het mogelijk is om te vechten aan het front zonder wapens. Tijdens de slag om Okinawa in Japan redde hij het leven van 75 man zonder ooit een schot te hebben afgevuurd.

Pacifist
„Doss was legerarts”reageerde Arnhemmer Marcel de Grijs, die nog als dienstplichtig militair in Kroatië heeft gediend. „Voor pacifisten met een medische opleiding is gewoon plaats in het Nederlands leger.”

Directeur van het Veteranen Instituut Nederland Ludy de Vos benadrukte dat 'sommige mensen die onder vuur komen te liggen boven zichzelf uitstijgen' en dat dit uitgerekend gebeurde bij de doorAndrew Garfield gespeelde Desmond Doss.

Lach
Het bloedbad van Okinawa krijgt in Hacksaw Ridgeeen cachet vol uiteengereten lichamen dat heftig genoeg was voor het Veteranen Instituut om geestelijke verzorging achter de hand te houden. Die hoefde niet uit te rukken. Er werd zelfs gelachen om een bizarre nachtmerrie over de Japanse soldaten van de held. De veteranen waren onder indruk, dat wel. Maar ook na afloop overheerste Hollandse nuchterheid.