Volledig scherm
Napoleon Bonaparte © Wikimedia

Oosterbeker brengt literaire ode aan Sint-Helena

RENKUM - Zijn fascinatie voor Napoleon en verre eilanden bracht Oosterbeker Ron Moerenhout naar een 'vlekje' in de Atlantische Oceaan. Hierover schreef hij het boekLaatste boot naar Sint-Helena, dat donderdag is verschenen.

Sint-Helena, ligt dat niet ergens bij Italië? Needus. Het eilandis een klein stukje Engeland, met één stad (Jamestown) en hooguit 3500 inwoners die zichzelf 'Saints' noemen. Alleen te bereiken per boot vanuit Zuid-Afrika. Maar dan doe je er wel vijf dagen over.

Ode
„Sint-Helena kun je met recht het bekendste, onbekende eiland noemen", aldus Moerenhout. Zijnreisboek is donderdagavond officieel gepresenteerd in het Oosterbeekserestaurant Hartenstein@Laurie. Het boek is eenode aan een van de meest afgelegen eilanden ter wereld, dat ooit tot Nederland toebehoorde.

Napoleon
De Oosterbeker ging ter plaatse op zoek naar Nederlandse sporen en vond ze ook. Zo'n zesduizend Zuid-Afrikaanse boeren, Nederlandse afstammelingen, zijn bijvoorbeeld tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika gevangen genomen en overgebracht naar Sint-Helena. De Engelsen gebruikten het eiland eveneens als gevangeniseiland, met als bekendste gevangene Napoleon.

Moerenhout brengt de ontsnappingsroutes van Napoleon in beeld, en gaat ook in op de doodsoorzaak van de Franse generaal. Het boek staat vol methistorische 'wist-ik-nietjes', spannende verhalen en anekdotes.

Laatste boot naar Sint-Helena telt 240 pagina's en kost 19,90 euro.