Volledig scherm

Opa leest voor: ‘Ik ben kind met de kleinkinderen’

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het thema vanopa’s en oma’s.Daarom hebben wij vijf beroemde grootouders gevraagd wat hun favoriete voorleesboek is. Vandaag Fred Diks, kinderboekenschrijver.
Leest voor: De beste geweldigste meest fantastische opa's ter wereld van Jan Paul Schutten en Kees de Boer.
Opa van: Dejua (12), Yehdu (10), Zhé (8), Max (7), Sylvi (5), Oliver (5), Sophie (3) en Mase (2).

„Ik pas dit jaar perfect bij het thema van de kinderboekenweek. Welke schrijver heeft nu acht kleinkinderen?”, grapt Fred Diks zodra hij de telefoon opneemt.

Oma is beter
„Eigenlijk is mijn vrouw Miranda beter in voorlezen dan ik. Gisteravond was ik nog op bezoek bij de kleinkinderen. Toen ik vroeg of opa mocht voorlezen zeiden ze ‘Ahh toe, mag oma het doen?’ Ze doet de stemmetjes nét wat leuker denk ik. Maar ik speel ook veel na en kan echt in het verhaal op gaan. Ik ben dan even kind met de kleinkinderen.”

Leuk
Diks en zijn vrouw geven tijdens de kinderboekenweek elk kleinkind een eigen leesboek. „Ze liggen hier achter me op de bank. Mijn vrouw zoekt ze heel bewust uit per kind. Ze kijkt dan wat bij ze past of welk boek ze kan verleiden om meer te gaan lezen. Mijn kleinzoon Max is dol op dinosaurussen dus hij heeft een keer Jake en de T.rex van Tjong-Khing Thé gelezen. Hartstikke leuk want het boek heeft niet alleen mooie platen, maar leert kinderen ook over opgravingen. De kleintjes hebben het liefst telkens hetzelfde boek. Ze vinden het heerlijk dat ze dan precies mee kunnen lezen. ‘Oh opa, nu komt dit!’ roepen ze dan.”