Volledig scherm
© De Gelderlander

Ophef in Arnhem om bloederige poster Oostpool

ARNHEM - Een affiche van Toneelgroep Oostpool voor de voorstelling De lankmoedigen, met daarop een in elkaar geslagen transgender, heeft geleid tot tientallen klachten bij de gemeente Arnhem en de toneelgroep.

De posters hangen verspreid door de hele stad.

Hartjes
Arnhemmer Jeroen Zwaal besloot als statement een van de affiches samen met zijn dochter te beplakken met hartjes. „Je kunt dit niet in de openbare ruimte hangen”, vindt hij. „Kwetsbare personen, zoals kleine kinderen of mensen met een trauma, worden ongevraagd geconfronteerd met iets waar ze niet aan toe zijn."

'Grens niet overschreden'
Het beeld heeft volgens de gemeente de grenzen van wat wel en niet mag niet overschreden. "De reacties zijn vooralsnog niet zo heftig dat we de posters laten weghalen", zegt een woordvoerder.

Blij met dialoog
Het personage op de poster, Hansje, is de centrale figuur in De lankmoedigen. In het stuk wordt geweld jegens transgenders aan de kaak gesteld.

Woordvoerder Jules Houben van Oostpool is blij met alle reacties. „De dialoog die nu ontstaan is, heeft ons alleen maar gesterkt in onze keuze om dit beeld te gebruiken. We verheerlijken geweld niet, integendeel", zegt Houben.

Lees meer over de ophefin de papieren krant, regio Arnhem van 27/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.

Volledig scherm
© De Gelderlander