Volledig scherm
Marian Heij. © Cord Otting

Opnieuw 18 jaar cel voor Wageningse gifmoord

ARNHEM -Ook in hoger beroep is de 58-jarige Nasr S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het doden van zijn vrouw, de Wageningse boekenverkoopster Marian Heij.

Ze overleed op 12 mei 2012 in het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis, nadat S. haar maandenlang stelselmatig vergiftigd had. Het Hof, dat gisteren in Arnhem uitspraak deed, spreekt van een ‘afschuwelijke moord’.

Hoger beroep
S. heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van zijn vrouw en ging daarom in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank, dat hem eerder al veroordeelde tot 18 jaar cel.

Rattengif
Volgens S. was Heij ernstig ziek en als gevolg daarvan gestorven. Dat na haar dood natriumazide –een rattenvergif –in haar lichaam werd aangetroffen, noemde hij tijdens de zitting bij het Hof ‘onverklaarbaar’: „Hoe dan ook, ik heb haar dat niet toegediend.”

Bewijs
Toch is veel bewijs dat in zijn nadeel spreekt. Zo had de man onder valse voorwendselen zakjes met natriumazide verkregen en waren onder meer een fles sterke drank en crackers in de woning met het gif besmet. Ook zou hij een motief hebben: kort voor de dood van de vermogende Heij was haar testament volledig aangepast.Alleen S. bleef over als erfgenaam.

Geen twijfel
Volgens het Hof is er dan geen enkele twijfel dat S. de dader is en heeft Heij 'een afschuwelijke lijdensweg moeten ondergaan'.

Cassatie
Tegen de uitspraak van het Hof staat nog cassatie open. De Hoge Raad oordeelt dan of de uitspraak van het Hof juridisch correct is, zonder alle feiten opnieuw te bestuderen. S., woensdag aanwezig bij de uitspraak, kondigde aan daarvan gebruik te willen maken.