Volledig scherm
© Archieffoto

Opnieuw eis van acht jaar voor brute overvallen en ontvoeringen

NIJMEGEN/ ARNHEM - De advocaat-generaal heeft donderdag bij het Gerechtshof in Arnhem opnieuw acht jaar cel geëist tegen een 41-jarige Nijmegenaar en een 22-jarige man uit Groesbeek. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een serie brutale woningovervallen en ontvoeringen in het Waterkwartier in Nijmegen.

Die Nijmeegse wijk is in het najaar van 2014 in de greep van een serie brutale woningovervallen en ontvoeringen. Gewapende mannen zouden in de Nijmeegse volksbuurt op zoek zijn naar twee sporttassen, waarin één miljoen euro aan drugsgeld verstopt zou zitten.

Gevangenisstraf
In januari van dit jaar veroordeelt de rechtbank in Arnhem vier mannen voor betrokkenheid bij de overvallen en ontvoeringen. Twee van hen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, gingen in hoger beroep. Dat kwam donderdag voor bij het gerechtshof in Arnhem.

Erbij gelapt
„Er wordt hier een heel vies spelletje gespeeld”, aldus de 41-jarige verdachte. Volgens hem en zijn medeverdachte zijn ze er bijgelapt door één van de andere veroordeelden, een 31-jarige automonteur uit Nijmegen en voormalig roadcaptain bij motorclub No Surrender. Die bekende aan rechercheurs dat hij meerdere malen de vluchtauto voor het tweetal bestuurde.

Verzonnen verklaring
Een cruciale en volledig verzonnen verklaring, betoogde de verdediging gisteren. De man werd daarom opgeroepen om voor het Hof nogmaals een verklaring af te leggen. Eenmaal in de zittingszaal weigerde hij dat echter: „Ik ga niet meer praten over de rol van anderen. Simpel zat.”

Brein
Volgens de advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep, staat betrokkenheid van het tweetal vast en was de Nijmeegse verdachte zelfs het brein achter de ontvoeringen en woningovervallen. Diens broer, met wie hij op gespannen voet leeft, werd kort voor de incidenten opgepakt vanwege een grote hennepkwekerij in Dodewaard.

De illegale opbrengsten van die hennepkwekerij zouden contant zijn opgeborgen in sporttassen. De Nijmegenaar, kort daarvoor lid geworden van No Surrender, zou volgens justitie hebben geprobeerd om andere leden van de motorclub te rekruteren om de jacht op het drugsgeld te openen.

Eigen veiligheid
De man ontkende echter iets te maken te hebben met de ontvoeringen en overvallen en zei alleen lid te zijn geworden van de motorclub om zijn eigen veiligheid te waarborgen: „Mijn broer had een prijs op mijn hoofd gezet, wilde me vermoorden. De politie wilde me niet beschermen, No Surrender deed dat wel. Er wordt hier een heel vies spelletje gespeeld.”

Onschuld
Ook de Groesbeker bepleitte gisteren zijn onschuld, hoewel hij zich grotendeels beriep op zijn zwijgrecht: „Ik ben er gewoon helemaal klaar mee. Ik zit vast voor iets waar ik niets mee te maken heb. Het wordt tijd dat ik mijn normale leven weer kan oppikken.”

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.