Oprollen criminele chatdienst leidt tot aanhoudingen en invallen: drugs, cash en auto's afgepakt

NIJMEGEN - Het oprollen van de criminele chatdienst, waarbij een bedrijf in Elst de spin in het web lijkt, heeft donderdag geleid tot invallen in heel het land. In Enschede, Hengelo, Emmen en Roermond zijn door de politie harddrugs, cash, bitcoins, sieraden en auto's in beslag genomen. Vijf personen zijn aangehouden.

Door het kraken van de door criminelen veilig gewaande communicatiesystemen kon de politie een tijd lang het werk van de verdachten in de gaten houden. 

Handel en productie in drugs

De politie wilde vooral de handel en productie van drugs tegengaan en de daarmee gepaard gaande geldstromen inzichtelijk maken. Dat is behoorlijk gelukt: in totaal werd er meer dan 25.000 euro aan contant geld en bitcoins gevonden. Ook werden volgens de politie dure sieraden en vijf auto's afgepakt.

‘Verder kwam er meer dan vijftig kilo aan harddrugs naar boven, vermoedelijk gaat het om speed en XTC. Ook werd er een machine gevonden die gebruikt kan worden bij de productie van XTC-pillen', meldt de politie in een persbericht. 

Vijf aanhoudingen

De aangehouden personen zijn een 54-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Roermond, een 29-jarige man uit Hengelo, een 27-jarige man uit Enschede en een 27-jarige man uit Emmen. Bij de bekendmaking van het kraken van de versleutelde telefooncommunicatie die het bedrijf Black Box Security leverde, meldde de politie al dat ze zo'n honderd verdachten in beeld hadden.

Bij de invallen in beslag genomen apparatuur wordt verder onderzocht. De politie hoopt daar nog meer informatie uit te halen. De verdachten mogen ondertussen enkel contact hebben met hun advocaat. 

Volledig scherm
Een mobiele telefoon met een screenshot van het chatprogramma IronChat van het bedrijf Black Box Security uit Elst. © Rob Engelaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.