Oude dienstmaten na precies 50 jaar samen terug op Generaal de Bonskazerne: ‘Janssen’, achter de wacht!’

SERIE EINDE DIENSTPLICHT | videoDeze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. De Gelderlander blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.

9 reacties

 • P Kemp

  12 maanden geleden
  Ik ben van lichting 74-4 eerst ben in Blerick geweest op de rijschool voor de ya 328 daarna ben ik over geplaats naar Ede 25e afd lichte lua C-bat een prachtige tijd gehad eerst hebben geoogst in zeeland en later in Brabant Breda dit kwam door het vele water wat er gevallen was, in Breda waren we ondergebracht in de klooster karzerne in zeeland zaten we in vakantiehuisjes graag zou ik mensen uit die tijd nog eens terug willen zien ik ben uiteindelijk tot 1982 gebleven bij de 25 e in Ede
 • theo houkes

  1 jaar geleden
  O ja vergeten te zeggen het eten was daar in die tijd miserabel om niet te zeggen zwaar onder de maat
 • Heino Johannes Theodorus Bohmer

  1 jaar geleden
  Ik heb in Venlo en Eefde gediend. In 93/94 toen de Maas over stroomde. Ik haalde me rij opleiding en ging terrein bewaking Noord en oost Nederland doen als chauffeur. Het is jammer dat dienstplicht verdwenen is. Ik heb er een geweldige mooie tijd gehad Ik teken zo weer als ik het over mocht doen.
 • theo houkes

  1 jaar geleden
  Ik ben van lichting 71 - 6 heb daar 4 maanden opleiding gehad en toen naar Duitsland gegaan seedorf voor de rest van de dienstijd
 • Peter Schuurstra

  1 jaar geleden
  Uiteraard was de dienstplicht niet in alle gevallen geweldig, maar de kameraadschap is velen bijgebleven. Kennelijk was dat bijzonder en waardevol..
 1. ‘Camera’s laten zien: één verdachte gooit Hakim in water, béiden laten hem spartelend aan lot over’
  Hechtenis verlengd

  ‘Camera’s laten zien: één verdachte gooit Hakim in water, béiden laten hem spartelend aan lot over’

  De oudste van de twee Nederlandse verdachten die betrokken zouden zijn bij de dood van Hakim Mutyaba (53) in Gent, heeft vanmorgen tevergeefs geprobeerd op vrije voeten te komen. Op camerabeelden zou duidelijk te zien zijn dat niet hij, maar de andere verdachte Hakim beetpakt en van de brug in het water gooit. Ook is te zien dat Hakim nog tientallen seconden wanhopig probeert zichzelf te redden.