Oude dienstmaten na precies 50 jaar samen terug op Generaal de Bonskazerne: ‘Janssen’, achter de wacht!’

SERIE EINDE DIENSTPLICHT | videoDeze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. De Gelderlander blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.

8 reacties

 • theo houkes

  3 dagen geleden
  O ja vergeten te zeggen het eten was daar in die tijd miserabel om niet te zeggen zwaar onder de maat
 • Heino Johannes Theodorus Bohmer

  3 dagen geleden
  Ik heb in Venlo en Eefde gediend. In 93/94 toen de Maas over stroomde. Ik haalde me rij opleiding en ging terrein bewaking Noord en oost Nederland doen als chauffeur. Het is jammer dat dienstplicht verdwenen is. Ik heb er een geweldige mooie tijd gehad Ik teken zo weer als ik het over mocht doen.
 • theo houkes

  4 dagen geleden
  Ik ben van lichting 71 - 6 heb daar 4 maanden opleiding gehad en toen naar Duitsland gegaan seedorf voor de rest van de dienstijd
 • Peter Schuurstra

  4 dagen geleden
  Uiteraard was de dienstplicht niet in alle gevallen geweldig, maar de kameraadschap is velen bijgebleven. Kennelijk was dat bijzonder en waardevol..
 • Theo Fleuren

  4 dagen geleden
  Een M109 is geen Tank maar een Amerikaans gemechaniseerde Houwitser c.q Geschut waarvan akte .
 1. Roeiploeg mag helemaal nergens meer gebruik van maken en leeft in Tokio in totale afzondering

  Roeiploeg mag helemaal nergens meer gebruik van maken en leeft in Tokio in totale afzonde­ring

  De Nederlandse roeiploeg op de Olympische Spelen wordt vanwege de drie coronagevallen voorlopig helemaal afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kan de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de eetzaal en de algemene warming-upruimte. ,,We hebben van de internationale federatie het verzoek gekregen of wij eraan willen meewerken om het voor de vrijwilligers, de organisatie en met name de andere landen zo veilig mogelijk te maken”, zegt technisch directeur Hessel Evertse. ,,Dat doen we natuurlijk.”