Volledig scherm
© Thinkstock

Ouderen vrezen einde mobiliteit door komst flexbus

EDE - Edese ouderen vrezen voor het provinciale plan van de flexbus Kolibrie.

Nu is het nog een servicebus, maar vanaf 11 december verandert buslijn 6 in Ede in een zogeheten Kolibrie. Deze vorm van vervoer rijdt volgens dienstregeling, maar alleen als reizigers vooraf boeken. Belt er niemand, dan blijft de bus in de garage.

Probleem
Dat gaat een probleem worden voor veel ouderen, zegt Hans Wessel, een van de bewoners van woonzorgcomplex Belvedère. Wessel heeft inmiddels namens 27 bewoners een klacht ingediend bij de gemeente Ede, in de hoop dat die iets kan doen. Directeur Eva Schrijver van het wooncomplex deelt de zorgen. „De servicebus is nu het enige laagdrempelige vervoersmiddel voor veel bewoners. Dat verdwijnt. Juist nu ouderen steeds meer op zichzelf blijven wonen, is dit een belangrijk onderwerp."

Geen optie
De bus op bestelling is voor hen geen optie, stellen de ouderen.Schrijver noemt het voorbeeld van een vrouw die elke ochtend eerst bezoek krijgt van de thuiszorg voor ze naar buiten kan. „Zij kan niet om 11.00 uur de Kolibrie bestellen, omdat ze niet weet of ze rond die tijd wel klaar is. De thuiszorg komt niet elke dag op hetzelfde moment."

Ook bellen of mailen om de bus te bestellen is voor veel ouderen een probleem. De een heeft geen computer, de ander is slechthorend, vertelt Wessel. Hanneke Ruiter van vervoerder Syntus laat weten dat servicebus 6 in de huidige vorm niet meer levensvatbaar was. „De bus wordt simpelweg te weinig gebruikt. Alleen met een Kolibrie kunnen we deze lijn in stand houden."

Acceptabel alternatief
Ook bij de gemeente Ede lijkt Wessel weinig weerklank te kunnen vinden. Een woordvoerder laat weten dat de Kolibrie een volgens de gemeente een 'acceptabel alternatief' is.