Volledig scherm
Stadhuis van Nijmegen. © DG

Ouderenpartij wil vacante wethouderspost in Nijmegen

NIJMEGEN - De ouderenpartij VSP staat te trappelen een wethouder te leveren voor de politieke coalitie die Nijmegen bestuurt. De VSP wil in het gat springen, ontstaan door het plotselinge vertrek woensdag van PvdA-wethouder Turgay Tankir

Fractieleider Michiel Hulskorte heeft maandag al de eerste gesprekken gepland met potentiële kandidaten. Volgens hem gaat het om ervaren politici, deels van buiten de stad.

Verzilverd
De VSP steunde de zittende coalitie al vanaf haar aantreden in april 2014, maar bleef buiten het college. De partij wil die steun nu verzilverd zien. Hulskorte doet zijn aanbod omdat hij 'het wel gehad heeft met de PvdA en dan vooral met de manier hoe ze de eigen wethouder hebben laten vallen'.

Teleurgesteld
SP-fractieleider Hans van Hooft typeert die actie zelfs 'als een dolkstoot in de rug van Tankir'. Ook GroenLinks en de Stadspartij zeggen dat ze 'diep, diep teleurgesteld zijn in de PvdA-fractie'. „Het zal heel moeilijk zijn met hen door te gaan", laat fractieleider Wendy Grutters van de Stadspartij DNF weten. Tegelijk benadrukt ze 'dat ze de PvdA-fractie wel nog wil horen'. „Ik wil ze de kans geven uitleg te geven. Dat vind ik wel zo fatsoenlijk." Hulskorte wil ook nog naar die uitleg luisteren. Het zit de vier partijen vooral dwars dat de PvdA de politieke onmin met de eigen wethouder voor hen verborgen heeft gehouden.

Bestuurscrisis
Direct na het opstappen van Tankir liet de PvdA weten door te willen gaan in de coalitie. De afgelopen dagen hebben de coalitiepartijen de PvdA buiten de onderlinge gesprekken over de mogelijke oplossingen voor de bestuurscrisis gehouden. Pas vanavond praten SP, GroenLinks, Stadspartij en de VSP weer voor het eerst met de PvdA.

De vier partijen hebben een nipte raadsmeerderheid (20 tegen 19 zetels). De vier vinden eensgezind dat na het vertrek van Turgay Tankir de aanstelling van een wethouder nodig is.