Volledig scherm
Leerlingen in een busje. © Erik van 't Hullenaar

Ouders vrezen voor vervoer leerlingen speciaal onderwijs

TIEL - Kinderen uit Tiel die op het speciaal onderwijs zitten kunnen straks mogelijk niet meer met een taxibusje vervoerd worden. Dat vrezen ouders van Tielse kinderen die met busjes naar speciale of bijzondere scholen gaan.

De gemeente zou stelselmatig te weinig vergoeden voor het vervoer.

Pgb
Het geschil over de vergoeding is ontstaan met de invoering van een persoonsgebonden budget (pgb) voor het vervoer in 2015. Volgens bemiddelaar Jan Fuik van bureau Taxer komen de taxibedrijven zo'n 30 procent tekort, doordat Tiel de pgb's verkeerd berekent. Taxer regelt het taxivervoer voor bijna alle ouders.

Voldoende budget
Eerder stelde Fuik dat er na de herfstvakantie geen taxibusjes meer zouden rijden. Hierop hebben de fracties van de PvdB en OD16 het onderwerp met spoed aan de orde gesteld in de raadscommissie Samenleving. Wethouder Laurens Verspuij zegt zich niet in de beweringen van Fuik te herkennen. Hij stelt dat de budgetten die Tiel verstrekt voldoende zijn om het benodigde vervoer in te kunnen kopen. Dat er minder geld naar de taxibedrijven gaat, komt volgens hem doordat er minder leerlingen vervoerd worden. Dit aantal zou met 30 procent gedaald zijn.

Systematiek
Deze week wordt overlegd over de systematiek van vergoeden. Bernd Verbeek van vervoerder Vijfstromenland meldt dat er geen sprake is van het stoppen met rijden. Wel is hij blij dat er nu aandacht is voor het verbeteren van het systeem om de pgb's te berekenen.