Over de dijk tussen beschermd natuurgebied en een met gif bespoten akker: ‘Dit zien we liever niet’

ellens klimaattochtJournalist Ellen Willems van De Gelderlander loopt vier maanden met hond Mick met veel omwegen van Winterswijk tot Wageningen. Ze wil zien hoe klimaatverandering er van dichtbij uitziet. Op de derde etappe loopt ze tussen oneindig gras, langs oranje akkers en langs land waar deze zomer geen mais, maar quinoa groeit.

9 reacties

 • Robert Oeveren

  1 maand geleden
  Het bewustzijn mbt het milieu door boeren neemt langzamerhand toe. Een gezond bodemleven is steeds meer het uitgangspunt. Deze boeren actief ondersteunen moeten we doen.
 • N Barros

  2 maanden geleden
  Vóór 1965 groeiden er tussen het graan op onze akkers allerlei akkerkruiden, zoals Korenbloem,klaprozen,kamille en Bolderik,en had je nog natuurlijk afrasteringen van de weilanden,en waren deze weilanden bezaaid met bloemen en kruiden . Door intensivering van de landbouw is deze diversiteit uit het landschap verdwenen.Dit geld ook voor de vlinders bijen en andere insekten.En dan dit ,waar zij de weidevogels de hazen konijnen fazanten patrijzen.Boeren maken meer kapot dan ons lief is!
 • Mattie Veld

  2 maanden geleden
  @George je haalt me de woorden uit de mond. Helaas hebben de fanatici een tunnelvisie, ze zien alleen maar hoe het volgens hun moet zijn, en kappen daarmee de discussie af.
 • Riet Pluim

  2 maanden geleden
  @George H.W. Koopman - Dat is de omgekeerde wereld. Geen consument vraagt om doodgespoten akkers, net zo min als mensen vragen om kleding die gemaakt is met kinderarbeid. Boeren concurreren elkaar alleen nog op prijs, dat is het echte probleem. De werkelijke kosten - ziektes, droogte, dierenleed, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit - worden op anderen afgewenteld.
 • Cor Kok

  2 maanden geleden
  Vanmorgen ook weer gefietst tussen die morsdode gespoten akkers. Dan vraag ik mij echt af of die boeren weten waar ze mee bezig zijn. Ik kom zelf van de boerderij en wij hebben thuis nooit die troep gebruikt. Leer eens behoorlijk te ploegen denk ik dan.