Volledig scherm
© Harm Graat/De Gelderlander

Over twee jaar nieuwbouw in Nijmeegse wijk Hengstdal

NIJMEGEN - Een kleine 60 huizen van woningcorporatie Standvast Wonen in Nijmegen-Oost worden in 2018 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.De meeste bewoners zijn het daar mee eens: ze worden tijdelijk elders ondergebracht en kunnen in 2019 terug naar Nijmegen-Oost.

Tegen de sloopplannen is veel verzet. De woningen waar het om gaat, naoorlogse huizen in de Ahornstraat en de Lijsterbesstraat, worden gezien als karakteristiek.

Plannen
„Maar dat verzet komt vooral van mensen die op ruime afstand in de buurt wonen”, stelt Standvastdirecteur Esther Lamers. „Ik hou me daar afzijdig van. Wat ik belangrijk vind, is dat een ruime meerderheid van de huidige bewoners onze plannen ondersteunt.”

Renovatie
Van de 59 woningen worden er acht opgeknapt. De rest wordt gesloopt en vervangen door 31 nieuwe woningen. „Waarbij aangetekend moet worden dat die acht minimaal worden opgeknapt en ook het eeuwige leven niet hebben.” De woningen in Hengstdal zijn volgens Standvast 'niet meer van deze tijd'. Het gaat om duplexwoningen, die na de oorlog zijn gebouwd toen er veel woningnood was.