Volledig scherm
Het gewonde paard Adwoa. © privé/ bewerking DG

Paard overleeft steekpartij 'met mestvork of priem' in hoofd

LAAG SOEREN/ VELP- Een paard heeft ternauwernood een steekpartij met een puntig voorwerp in zijn hoofd overleefd. Het dier, een 6-jarige ruin, werd van onderen in zijn hoofd gestoken in de stal in Laag Soerenwaar hij staat.

De eigenares is geschokt door die brute mishandeling, vorige weekin de nacht van donderdag op vrijdag. Ze wil anoniem blijven, omdat alle aandacht voor het incident afleidt van de zorg voor haar paard. En daar wil ze zich juist op focussen.„Het steekvoorwerp is zelfs een halve centimeter inzijn kaak gegaan. Ik hoop maar dat hij herstelt”, zegt de inwoonster van Velp.

Steekwond
Zij ontdekte de diepe steekwond die vrijdagmorgen. „Ik zag meteen dat het geen wond was die hij in de stal had opgelopen. Daar zijn geen voorwerpen waar hij zich zo aan kan bezeren dat het een steekwond van enkele centimeters diep kan maken.”

Geschokt
De geschokte Velpse is de woensdag daarop met haar paard naar de Universiteitskliniek voor Paardenin Utrecht gereden, omdat de dierenarts de ontstane ontsteking in de kaak van het dier niet onder controle kreeg.

In Utrechtconcludeerden ook de artsen vanhet Universitair Diergeneeskundig Centrum dat het paard moedwillig is gestoken. „Vermoedelijk met een mestvork of een priem, zeiden ze.”

Abces
Uit een 3D-scan bleek datzich in het hoofd van het paard een groot abces had gevormd, datmet spoed is verwijderd. De wond moet dagelijks enkele malen uitgespoeld worden en er is een drain aangelegd. „Er blijft troep uitkomen, dus we moeten afwachten hoe hij herstelt”, zegt de eigenares.

Kosten
Haar paard moet nog zeker twee weken in Utrecht blijven voor behandeling. De rekening is ondertussen al opgelopen tot 2.000 euro, en daar komen de kosten voor de dierenartsen nog bij. Omdat de Velpse geen – dure – zorgverzekering heeft voor haar paard, draait zij zelf op voor die kosten.

Daar komt nog bij dat ze niet kan meedoen aan de dressuurwedstrijden, over vier weken, waarvoor ze met het paard aan het trainen was.

Politie
De politie heeft volgens haar slechts een telefonische melding opgenomen van het incident. „Ze zijn niet bij de stal komen kijken”, zegt de Velpse, die geen idee heeft wie haar paard heeft mishandeld.

'Geen aangifte'
Een politiewoordvoerder bevestigt een melding te hebben binnengekregen, maardat er geen aangifte is gedaan. „Daarom doen we momenteel ook niet concreet onderzoek” zegt hij. Wel gaat de politie de omgeving van de stal in Laag Soeren extra in de gaten houden, aldus de woordvoerder.

De andere paarden in de stal, waar geen camera's hangen, zijn ongedeerd gebleven.