Volledig scherm
Het Maasziekenhuis Pantein in Beugen. © Ed van Alem

Pantein: AD Top 100 niet helemaal eerlijk

BOXMEER - In oktober een 1 als rapportcijfer van accountskantoor BDP in de jaarlijkse stresstest en daarmee een van de slechtstscorende ziekenhuizen op het gebied van financiële prestaties. Een maand later zit het opnieuw tegen voor Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.

In de AD Top 100 die de kwaliteit van ziekenhuizen meet, valt de zorgverlener terug van de 34ste naar de 52ste plek.

Herkenning
Maasziekenhuis Pantein erkent met het oog op de uitkomst volmondig 'dat er nog ruimte voor verbetering is'. „We herkennen ons in het beeld dat het AD schetst", aldus een woordvoerster.

Medicijnoverdracht
Maar er zijn ook kanttekeningen. Euvel bij de AD-meting was volgens Pantein dat geen gegevens aangeleverd konden worden over de medicijnoverdracht bij het ontslag van patiënten. Dat was een belangrijke reden voor de matige score. „Maar het was het gevolg van een technisch aspect. We leggen die gegevens wel vast", stelt de woordvoerster.

Samenwerking
Daarnaast vindt het Maasziekenhuis dat het AD onvoldoende rekening houdt met de samenwerking met andere ziekenhuizen. „Dat doen we volop, maar in de ranking wordt alleen gekeken naar afzonderlijke ziekenhuizen. Daardoor kunnen kleinere ziekenhuizen niet altijd de hoogste scores halen."

Ingrepen
Bepaalde ingrepen die beoordeeld worden, worden bijvoorbeeld alleen in grotere of gespecialiseerde ziekenhuizen aangeboden. „Daardoor krijgen zij in de ranking punten voor de keurmerken die daarbij horen", stelt een woordvoerster. „Die kunnen wij niet halen."

Aanbod in de regio
Dat kleine ziekenhuizen er op andere manieren voor zorgen dat er een goed aanbod in de regio blijft, wordt volgens het Maasziekenhuis onvoldoende meegeteld. „Andere gespecialiseerde ziekenhuizen bieden met ons, soms zelfs in ons ziekenhuis, bepaalde behandelingen aan. Zo waarborgen we dat mensen in de regio verzekerd zijn van de best mogelijke zorg. Dat zie je niet terug in de ranking, terwijl deze vormen van regiosamenwerking voor patiënten van grote waarde zijn. Het is een voorwaarde om de best mogelijke zorg dichtbij huis zeker te stellen."