Volledig scherm
Ouderen sporten momenteel binnen tijdens de bewegingsuren bij restaurant Bij de Buren. © Gerard Verschooten

Park Malderborgh krijgt beweegroute voor ouderen

NIJMEGEN - Ouderen die in de wooncomplexen op Park Malderborgh in de Nijmeegse wijk Hatertwonen, kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van een beweegroute.

Meer naar buiten
Dat is een parcours met allerlei attributen waarmee de bewoners oefeningen kunnen doen. „Denk aan lantaarnpalen of de stoep. Het plan is dat op stoeptegels allerlei oefeningen komen te staan. Zo willen we de ouderen ertoe aanzetten meer naar buiten te gaan en lekker in de buitenlucht te bewegen", zegt Jurgen de Ruijter, mede-initiatiefnemer en restauranthouder van Bij de Buren, het restaurant bij Park Malderborgh.

Onderzoek
Aanleiding om met het beweegpark te beginnen, is een onderzoek van Kevin Winkels, die sinds kort afgestudeerd is aan de opleiding sport- en bewegingseducatie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij interviewde mensen van boven de 60 jaar van Park Malderborgh uitgebreid over hun beweegbehoefte. „Uit vrijwel alle interviews kwam naar voren dat de ouderen veel meer willen bewegen, maar dat de mogelijkheden in de openbare ruimte te beperkt zijn. Slechts één deelnemer gaf aan die behoefte niet te hebben. De meeste ouderen willen sporten, maar vinden het een te hoge drempel naar de sportschool te gaan. Dat vinden ze meer iets voor de jongere generatie", zegt Winkels.

Leeromgeving
Het plan is dat het beweegpark niet alleen bejaarden stimuleert aan de slag te gaan. Voor jongeren wordt het een leeromgeving. Leerlingen van de HAN, het ROC en het Kandinsky College kunnen er ouderen begeleiden. „Met deze instellingen hebben we al afspraken gemaakt. De scholieren kunnen begeleiding geven als stage of om studiepunten te halen. De jongeren kunnen de ouderen begeleiden met bewegen, maar ook met advies over voeding", aldus De Ruijter.

Meer over de beweegroute in de Gelderlander van zaterdag 15 oktober, editie Nijmegen, of in de e-paper.