Volledig scherm
© ThinkStock

Partij voor de Dieren Gelderland wil verbod op konijnenjacht

ARNHEM - De Partij voor de Dierenfractie in Gelderland heeft het provinciebestuur gevraagd om de jacht op wilde konijnen te stoppen. De provincie wil hier voorlopig geen gehoor aan geven. Volgens de Partij voor de Dieren is de jacht zeker op dit moment een slechte zaak.

Onder de wilde konijnen heerst momenteel een dodelijk virus en volgens de partij zou dit mogelijk aan de helft van alle wilde konijnen het leven kunnen kosten. De jacht is dus volgens de partij volstrekt onnodig.

Konijnen afgeschoten
Daarnaast vindt de partij dat er vaker gekozen kan worden voor alternatieve bestrijdingsmiddelen zoals het vangen van de dieren met een kooi. In 2015 werden in Gelderland bijna 1000 konijnen afgeschoten. Veruit de meeste in Wijchen, waar de teller bijna tot de 400 reikte.

Binnen wet
De provincie geeft in antwoorden op vragen van de Partij voor de Dieren aan dat er voor zover bekend geen regels worden overtreden. Het beheer van het wild is door de provincie uitbesteed aan Faunabeheereenheden en de provincie gaat er van uit dat die de jagers aanspreken op het moment dat de regels niet worden gehanteerd.