Volledig scherm
© Thinkstock

Penningmeester graaide 20.000 euro uit kas oudervereniging

NIJMEGEN - Het bestuur van basisschool Montessori Lindenholt aan de Leuvensbroek in Nijmegen vermoedt dat de voormalige penningmeester van de oudervereniging van de school tussen de 20.000 en 30.000 euro achterover heeft gedrukt. Dat bedrag kwam donderdag ter sprake tijdens het kort geding dat het bestuur tegen de penningmeester had aangespannen om inzage in de financiën af te dwingen.

De penningmeester kwam niet op de zitting in Arnhem opdagen. Dat verbaasde bestuurder T. Janssen niet. „Ze heeft nooit ergens op gereageerd", zei hij.

Beheer
De penningmeester beheerde sinds juli 2011 tot aan het einde van vorig schooljaar het geld voor schoolreisjes en geïnde vrijwillige ouderbijdragen. Ouders trokken aan de bel toen er geen ledenvergaderingen werden georganiseerd en de penningmeester niet reageerde op verzoeken inzicht te geven in de financiële huishouding.

Brief
Het schoolbestuur sommeerde haar per brief en per aangetekende brief openheid te geven, maar er kwam niets. Ook als ze mondeling werd aangesproken, reageerde ze niet. „Dat geeft te denken", aldus de rechter gisteren. „Een treurig verhaal." Op zijn vraag wat er is gebeurd, kon het schoolbestuur geen antwoord geven. „We hebben vermoedens", aldus Janssen.

Vonnis
Het bestuur, Stichting Conexus waar 31 scholen voor basisonderwijs en speciaal onderwijs in Nijmegen, Heumen en Boxmeer onder vallen, eist dat de voormalige penningmeester binnen een week alle boeken van de oudervereniging overdraagt. Verder verzocht het de rechter de vrouw een dwangsom op te leggen van 1.000 euro per dag als ze niet met de papieren over de brug komt. De rechter komt over maximaal een week met het vonnis.