Volledig scherm
© Thinkstock

Penningmeester plunderde kas schietvereniging Tiel

TIEL - Het had niet veel gescheeld of schietvereniging Generaal Chassé in Tiel had het 80-jarig bestaan in 2017 niet gered.De penningmeester plunderde de kas van de vereniging en ging er met een halve ton vandoor.

De 69-jarige Jaap de K. uit Tiel werd op 11 oktober door de politierechter veroordeeld tot 100 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de rechter is bewezen dat de verdachte 34.102 euro heeft verduisterd.

Geld terug
Deze week troffen De K. en de schietvereniging elkaar wederom in het paleis van justitie. De schietclub eist in een civiele procedure het gestolen geld terug. Voorzitter Willem de Heus is stellig: „Hij gaat alles terugbetalen. Tot het laatste dubbeltje. Volgens ons is 51.000 euro.”

Het Openbaar Ministerie laat weten niet in beroep te gaan tegen het vonnis in de strafzaak. Advocaat Looijen laat desgevraagd weten dat ook De K. niet in beroep gaat. In de civiele procedure heeft De 69-jarige nog tot 3 november om getuigen aan te dragen. Daarna neemt de rechter een besluit.

Huilen
Over de straf die De K. kreeg – 100 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk – is voorzitter De Heus niet te spreken. „Hij zat te janken als een klein kind in de rechtszaal En wat krijgt hij als straf? 50 uur werken voor 50.000 euro. Da's 1.000 euro per uur. En dan zeggen ze dat misdaad niet loont.”