Volledig scherm
Piet Zoomers sluit 31 december in Doetinchem. © Theo Kock

Piet Zoomers weg uit Doetinchem, want de stad 'holt achteruit'

DOETINCHEM - De toenemende leegstand in de Boliestraat in de binnenstad van Doetinchem is de reden dat kledingzaak Piet Zoomers na 22 jaar vertrekt. „Ik ken Doetinchem sinds ik een kleine jongen was en constateer dat de winkelstad achteruit is gehold”, zegt Richard van Roon (52).

Hij is sinds tien jaar mede-eigenaar van de winkelketen die na de sluiting van Doetinchem nog uit negen vestigingen zal bestaan. Piet Zoomers sluit 31 december definitief de deuren van het pand in de Boliestraat.

Huur
Helemaal onverwacht is het vertrek niet omdat de huur al was opgezegd en dit voorjaar bleek dat de eigenaren van de keten huurverlaging vroegen. Saillant detail is dat deze huurverlaging werd gevraagd aan Piet Zoomers zelf, de oprichter van de winkelketen die niet meer in het bedrijf zit. Tot de huurverlaging kwam het niet.

„Maar niet alleen de huur speelt een rol bij ons vertrek”, zegt Van Roon. „Het pand is een zogenoemde splitlevel met zeven verdiepingen. Op elke verdieping wil je personeel hebben lopen, daardoor zijn de kosten aan de hoge kant. Het klopt dat we ook naar een ander winkelpad in de binnenstad hadden kunnen gaan. Maar we vinden dat de toekomst van winkelstad Doetinchem er niet goed uit ziet.”

Zorgenkindje
„De Boliestraat wordt een zorgenkindje", erkent Jos Tiemessen, centrummanager van Doetinchem. „Er is een nieuwe trekker nodig om deze straat weer aantrekkelijk te krijgen.”

Gaten
Tiemessen doelt daarmee op de gaten die vallen nu na het faillissement van Houtbrox eerder dit jaar en de verhuizing van Adam Brandstore (naar de Hamburgerstraat) ook Piet Zoomers vertrekt. Toch bestrijdt Tiemessen de zienswijze van Richard van Roon, mede-eigenaar van Piet Zoomers, dat de binnenstad van Doetinchem achteruit holt.

„We houden precies bij wat er in de binnenstad leeg komt te staan en weer wordt gevuld”, zegt Tiemessen. „Vanaf begin 2015 zijn er 34 winkelpanden leeg komen staan. Daarvan zijn er 33 weer gevuld. De mutatiegraad is groot, dat klopt, maar lege plekken worden snel weer opgevuld. En we concluderen eruit dat de leegstand de laatste twee jaar qua aantallen panden niet toeneemt.”