Volledig scherm
De Cosmas- en Damianuskerkklok. Foto: Theo Peeters

Plan voor hotel en B&B in pastorie Groesbeek

GROESBEEK - In de pastorie van de Cosmas- en Damianusparochie aan de Kloosterstraat in Groesbeek komen mogelijk een hotel en een bed and breakfast.Het initiatief daarvoor komt van Armand Hendriks van het tegenover de pastorie gelegen restaurant Huis Valois. Deken Henk Janssen heeft de gemeente Berg en Dal gevraagd of die het bestemmingsplan hiervoor wil aanpassen.

Het idee is, aldus de deken en Hendriks, dat in de pastorie op de begane grond het hotel komt. Janssen: „Hendriks wil met zijn gezin op de tweede verdieping gaan wonen en op de zolder zou een bed and breakfast kunnen komen."In het pastoraal centrum, dat tegen de pastorie is aangebouwd, zouden dan drie tot vier werkkamers voor de parochie gemaakt kunnen worden.

Verbouwd
Janssen: „Er moet verbouwd worden. Hotel en pastoraalcentrum moeten gesplitst worden. Ze moeten ieder een eigen adres krijgen." Volgens de deken is het onontkoombaar de pastorie een andere bestemming te geven. „De kerk is de kerk van vroeger niet meer. Onze inkomsten uit collectes en kerkbijdragen lopen flink terug. We moeten rendement uit ons vastgoed halen om de parochie overeind te kunnen houden."

Zo werd eerder al de pastorie in Breedeweg verhuurd als woning en wordt volgend jaar gekeken naar een andere bestemming voor de kerk en pastorie in De Horst.

Andere functie
Janssen: „We willen dan gaan inventariseren waaraan De Horst behoefte heeft. Maar het is een lange weg om een kerk een andere functie te geven. Ervaringsgegevens van het bisdom leren dat dat gemiddeld zeven jaar duurt."

Lees het heleartikel in de papieren Gelderlander van donderdag 27 oktober, editie Nijmegen e.o., of via onze e-paper.