Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Henk den Ridder

Planbureau past ‘slordig’ bericht aan: impact vlees op klimaat minder groot

NIJMEGEN - Als we minder vlees eten dan neemt de uitstoot van broeikasgassen af, maar lang niet zo veel als het Planbureau van de Leefomgeving in een oud persbericht heeft vermeld. Die tekst is aangepast nadat boeren aan de bel trokken. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rapporteert ‘buitengewoon slordig’ over de klimaatschade die het eten van vlees veroorzaakt, stelt de pas opgerichte Stichting Agri Facts (Staf) die feiten checkt over de landbouw. Het gaat over een persbericht uit 2014 waarin staat dat als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder dierlijke eiwitten zouden eten, de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent daalt. 

 ‘Lezer ten onrechte de conclusie trekken’

Van de uitstoot van de landbouw welteverstaan, maar dat stond er niet. Daardoor kan de lezer ten onrechte de conclusie trekken dat het om de totale uitstoot gaat, erkent het PBL in een brief aan Staf die de omissie vorige maand aan de kaak heeft gesteld. In het onderzoek zelf, waarop het persbericht is gebaseerd, is dit volgens het gerenommeerde onderzoeksinstituut wel correct vermeld. 

Staf klaagt PBL opnieuw aan

Het planbureau heeft het bericht aangepast door ‘landbouwgerelateerd’ toe te voegen. En de zin dat landbouwemissies 9 procent van de totale uitstoot uitmaken. Dat is voor Staf niet voldoende. Die klaagt het PBL deze week opnieuw aan. Want als alle Europeanen de helft minder vlees eten dan levert dat geen klimaatwinst op van 9 procent, maar van 2 tot  4 van de totale uitstoot. Bovendien staat boven het bericht ten onrechte nog steeds ‘forse klimaatwinst’ in de kop, vinden de boeren.

Quote

Want als alle Europeanen de helft minder vlees eten dan levert dat geen klimaat­winst op van 9 procent, maar van 2 tot 4 van de totale uitstoot

Die nieuwe kritiek is ‘onjuist en ongegrond’, zegt het Planbureau. Als je 25 tot 40 procent emissiedaling bereikt van het aandeel van 9 procent dat de landbouw heeft in die totale emissies, dan kom je uit op 2 tot 4 procent. Ook bij dat percentage is het woord ‘fors’ nog steeds op zijn plaats, vindt het PBL.

‘Fout verandert niets aan opvatting overconsumptie’

De feiten moeten kloppen, vindt ook consumptiesocioloog Hans Dagevos van de Wageningen Universiteit. ,,Maar deze fout in een persbericht uit 2014 verandert niets aan de opvatting dat de overproductie en overconsumptie van vlees, zuivel en eieren belastend is het voor het milieu. Daar zijn de afgelopen vijftien jaar meerdere onderzoeken over verschenen in gerenommeerde tijdschriften. Bovendien gaat de milieubelasting van vleesconsumptie verder dan de uitstoot van broeikasgassen. Het heeft op mondiale schaal ook grote effecten op het water- en landgebruik, ontbossing en verdwijnen van biodiversiteit.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Amerika rouwt na de dood van basketballegende Bryant die 20 jaar lang de held van Los Angeles was

    Amerika rouwt na de dood van basketbal­le­gen­de Bryant die 20 jaar lang de held van Los Angeles was

    Binnen enkele uren na het bericht dat een van de grootste basketbalspelers allertijden is omgekomen bij een helikoptercrash, staat een groot paars bloemstuk voor het Staples Center in Los Angeles. In die arena ging Kobe Bryant in 2016 met pensioen na een carrière van 20 jaar bij de lokale Lakers. Het zou feest moeten zijn rond het stadion – daar worden vanavond de Grammy’s uitgereikt. Maar de sfeer is in één klap omgeslagen.