Volledig scherm
Rinus Rabeling voor een tapijt van de ontwerper Theo Colenbrander in de salon van museum De Roode Tooren. © Jan van den Brink

Plantsoen als ode aan geniale vormgever uit Doesburg

DOESBURG - De eerste industrieel vormgever van Nederland is een Doesburger.Maandag krijgt deze Theo Colenbrander (1841-1930) een plantsoen als eerbetoon.

Rinus Rabeling van streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg kwam op het idee om in het park bij de Lindewal het straatnaambord 'Theo Colenbranderplantsoen' te plaatsen. Dit plantsoen heeft nog geen naam.

Brief
Rabeling schreef als voorzitter van de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh een brief aan burgemeester en wethouders en zijn verzoek werd gehonoreerd. „Er is een paneel ontworpen met informatie over Colenbrander. Dat paneelwordt 31 oktober, op zijn 175ste geboortedag, onthuld", zegt hij.

Art Nouveau
Rabeling is al jaren fan van het werk van Colenbrander. „Zijn ontwerpen vind ik schitterend", zegt hij. „In de stijl van de Art Nouveau. Het past in elk interieur."

Colenbrander was architect, maar had als vormgever veel meer succes. Zijn corebusiness waren tapijten, boekillustraties en -omslagen, plafond- en muurschilderingen en keramiek.