Schurft zorgt voor jeuk, vooral 's avonds als schurftmijten het actiefst zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Schurft zorgt voor jeuk, vooral 's avonds als schurftmijten het actiefst zijn. © Getty Images/iStockphoto

Pleidooi voor harde aanpak schurftprobleem: Ivermectine-pil voor iedereen uit risicogroepen

updateEr zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.

7 reacties

 • Paula Wiermans

  2 maanden geleden
  Ik denk wel dat ik weet waar de bron zit
 • berrie van Altena

  2 maanden geleden
  Heel goed Elbert Jansen.
 • Elbert Jansen

  2 maanden geleden
  Het verbaast me niet dat er een schurft-uitbraak is onder met name de jeugd. De studentenhuizen zijn over het algemeen een bron van viezigheid. Er lopen nog genoeg viespeuken rond die het met wisselen van schone kleding en ondergoed niet zo nauw nemen, omdat het ze van huis uit niet is geleerd of nu ze op eigen benen staan de noodzaak er niet van zien. Ik douche en scheer me elke dag zolang ik nodig heb. Elke dag een schoon shirt en na twee dagen een schoon (werk)overhemd. Hou ik me stipt aan.
 • Astfid Sleiderink

  2 maanden geleden
  De crème kun je zowel met als zonder recept krijgen bij de apotheek. Als je het op recept krijgt, krijg je het gratis mee, omdat het middel vergoed wordt via de zorgverzekeraar. Het gaat wel van het eigen risico af. De apotheek heeft een dure versie van 20 euro en een goedkope versie met dezelfde werkzame stof van 10 euro.
 • Gerry Rutten

  2 maanden geleden
  Ik voel een Lock down aankomen