Volledig scherm
De nieuwe fietsstraat in Beugen vertoont nog onvolkomenheden. Archieffoto: De Gelderlander

Pleidooi vrijliggend fietspad langs Linge bij Elst

ELST/ZETTEN - De fietsersbond wil dat Overbetuwe een vrijliggend fietspad langs de 1e Weteringsewal bij Elst aanlegt.Dat zou moeten gebeuren voordat de gemeente start met de grootschalige werkzaamheden om de spoorwegovergang daar te vervangen door een spoorviaduct.

Momenteel rijden op een werkdag gemiddeld 4.200 auto's over dit stukje 1e Weteringsewal, gelegen tussen de Rijksweg-Noord en de Grote Molenstraat.

Toename
Als het viaduct is aangelegd loopt dit op naar 6.300 per dag. Die toename zit grotendeelsin het aantrekkelijker worden van de route voor het autoverkeer. Automobilisten hoeven namelijk niet meer voor de vaak gesloten spoorbomen wachten.

Waarschuwing
De fietsersbond waarschuwt dat de situatie voor fietsers er bepaald niet veiliger op wordt. Nu al is de 1e Weteringsewal een smalle en drukke weg, waar vaak harder dan de toegestane 60 kilometer per uur wordt gereden. Bovendien zal het er in 2018 en 2019 nog veel drukker met autoverkeer worden, als iets verderop de Rijksweg- Noord anderhalf jaar dichtgaat om daar een spoortunnel te bouwen.

Plannen
In het pleidooi wijst de fietsersbond ook op de toeristische waarde van de Linge. Daarom wordt een nog verstrekkender voorstel gedaan: maak een fietspad langs de hele Linge tussen de A325 bij Elst en de Neder-Betuwse gemeentegrens bij Hemmen.

Kosten
Omdat een vrijliggend fietspad over deze forse afstand – bijna 15 kilometer – miljoenen kost en 'onbetaalbaar' is, heeft de bond een alternatief idee. 'Maak van de huidige weg een 'fietsstraat'. Die is volledig ingericht voor fietsers, met ook een roodkleurig asfaltlaag. De auto is er toegestaan, maar het gebruik wordt beperkt', zo schrijft de bond aan de Overbetuwse gemeenteraadsleden.