Volledig scherm
Een medewerker van Staatsbosbeheer ruimt een dode watervogel in Monnickendam. © Jacques van der Neut

Pluimveehouders bang voor besmetting met vogelgriep

HAPS - Brabantse kippenboeren reageren alert op het gevaar van vogelgriep. Overal worden 'vreemde' erfbetreders geweerd. Ook is er alom begrip voor de ophokplicht die woensdag werd afgekondigd.

Pluimveehouder Hugo Bens uit Haps heeft een bezoek van de voederfabrikant aan zijn stal vandaag ijlings afgezegd. Ook hij wil geen enkel risico lopen dat vogelgriep door bezoekers de stal wordt 'ingesleept'. Overal ligt extra nadruk op hygiënevoorschriften.

Geen Nederlandse besmetting
„Pluimveehouders houden hun hart vast”, aldus Bens, die tevens voorzitter van de ZLTO-vakgroep pluimveehouderij is. Op dit moment zijn nog geen Nederlandse bedrijven besmet met vogelgriep. De ophokplicht geldt echter omdat in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland wilde vogels zijn aangetroffen met vogelgriep.

Boxtel
„Soms willen mensen even bij de kippen kijken. Dat kan nu niet”, bevestigt Mark van Esch van biologische boerderij De Schoffel uit Boxtel.

Monnickendam
De dode watervogels (voornamelijk futen en eenden) die donderdag in Monnickendam zijn gevonden zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken donderdag. Het vermoeden bestond al dat de dieren deze besmettelijke vorm onder de leden hadden.

Ophokplicht
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloot daarom woensdag al tot een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn ook al wilde vogels aangetroffen met H5N8.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo