Volledig scherm
Riëtte Pluk verzorgt de rechtervoet van speler Roel Janssen. © Erik van 't Hullenaar

Pluk was in de kinderwagen al bij VVLK

Riëtte Pluk (50) is al ruim twaalf jaar wekelijks vele uren actief bij VVLK. Ze is bestuurder bij de Leuthse voetbalvereniging, kantinemedewerker, maar bovenal verzorger.

Hoeveel tijd besteedt u wekelijks aan de club?
"Ik ben zo'n twintig uur in de week druk met VVLK. Ik draai kantinediensten, vergader met het bestuur en ben voor alle teams beschikbaar als verzorger. Om de week zit ik op zondag op de bank bij het eerste team. Ook buiten de tijden dat ik op de club ben, mogen spelers mij appen of bellen als ze ergens last van hebben."

U bent dus eigenlijk altijd in de weer als vrijwilliger?
"Dat voelt niet als een druk. Ik vind het leuk om mensen te helpen. De verbondenheid met de spelers en de andere leden geeft voldoening. Ik houd van voetbal en de gezelligheid, maar ik kan ook serieus zijn. Ik lag vroeger in de kinderwagen al langs de lijn te kijken, omdat mijn ouders zich ook inzetten voor de vereniging. Zodoende heeft VVLK altijd al een speciaal plekje in mijn hart gehad."

Wat is het leukste dat u doet?
"Het verzorgen van de spelers. Vergaderen hoort erbij, maar ik doe liever iets met mijn handen. Ik werk in de zorg. Ik ben, samen met Herman Haan, sinds het kampioensjaar (2012-2013, GD) de verzorger van de hele club. Ik had de opleiding iets onderschat, maar ik heb doorgezet en heb het gehaald. Daar heb ik geen moment spijt van gehad."

Moesten de voetballers wennen aan een vrouwelijke verzorger?
"Er was in het begin wel een drempel vanwege het feit dat ik vrouw ben. Maar ik heb geprobeerd om de keuze bij de spelers te laten en niks te forceren. Zo heb ik vertrouwen gewonnen, al zijn er nog wel steeds voetballers die met een liesblessure liever naar Herman gaan."

Hoe houdt u zichzelf staande tussen de mannen?
"Er worden weleens grapjes gemaakt. Vooral door de tegenstander. Dan vragen ze voor de wedstrijd of ik ze kom helpen. Ik kan er wel om lachen, maar ik zeg niks terug."

Wat zou u anderen willen meegeven als vrijwilliger?
"Dat als wij er niet zijn, de clubs ook niet kunnen bestaan. Ik merk dat het steeds lastiger is om bijvoorbeeld de kantinediensten rond te krijgen. Ouders zetten hun kinderen af en laten het dan aan anderen over."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!