Volledig scherm
Riny Jans (links) en Joan ten Hove met het boek. © Eveline van Elk

Poëzieliefhebbers schrijven boek over Nijmeegse dichters

NIJMEGEN - Poëzieliefhebbers Joan ten Hove (74) uit Malden en Riny Jans (69) uit Overasselt komen met een boek over zeven eeuwen aan Nijmeegse dichters.

In het boek Van Brugman tot Ter Balkt, Zeven eeuwen dichters met Nijmegen als halteplaatsportretteren ze 42 dichters die in Nijmegen geboren zijn, gewoond of gewerkt hebben of zijn overleden.

Compleet beeld
Hiermee hopen ze een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle dichters die Nijmegen heeft gekend. „Er is in Nijmegen enorm veel bekend en zichtbaar dat te maken heeft met de historie. Denk aan eeuwenoude gebouwen als de Stevenskerk en het oude stadhuisen de kunst van de Gebroeders van Limburg. Maar dat Nijmegen al zoveel eeuwen dichters voortbrengt, daar horen we veel minder over", vertelt Ten Hove.

Anekdotes
Met het 260 pagina's tellende boek brengen de twee hier verandering in. Jans: „De portretten hebben we zo toegankelijk mogelijk gehouden, met leuke anekdotes, zodat het voor iedereen goed leesbaar is. We hebben veel gespit in onder meer het Regionaal Archief, Nationaal Archief en het Poëziecentrum Nederland dat zich in Nijmegen bevindt. Wat we merkten, is dat het geloof vroeger veel vaker voorkwam in gedichten dan nu."

Het boek is voor 19,95 euro te koop bijboekhandels als Dekker v.d. Vegt, Augustinus en Roelants.

Lees een uitgebreid interview met de tweein De Gelderlandereditie Nijmegenvan vrijdag 11 november of in onze e-paper.