Volledig scherm
© Thinkstock

Politie Ede alert na opvallend hoog aantal inbraken

EDE - In een week tijd 22 inbraken. Het was even wennen voor de politie van Ede na rustigere maanden. Het aantal inbraken is flink hoger dan in de voorgaande weken. Dat is deels wijten aan het feit dat het steeds vroeger donkerder wordt. „Er is altijd een stijging in het najaar, maar deze getallen hebben we lang niet gezien”, aldus Van den Berg.

Politiechef Peter van den Berg roept inwoners van Ede nog eens op zich aan te melden voor WhatsAppgroepen.

Inbraakpogingen
De inbraken vonden vooral plaats in de wijken in het zuiden van Ede. De politie telt in haar cijfers ook de pogingen mee. Slechts bij twee derde van de 22 inbraakpogingen lukte het de daders binnen te komen en iets mee te nemen.

Methodes
Van den Berg denkt dat de inbraken gepleegd worden door zowel lokale daders als door inbrekers die van buiten Ede komen. „Dat zien we af aan de inbraakmethodes die worden gebruikt.”

Arresteren
De politiechef hoopt voor de verschillende inbraken de komende tijd daders te kunnen aanhouden. „De afgelopen weken lukt het ons eigenlijk iedere week een inbreker te arresteren.” Daarbij hoopt Van den Berg op veel hulp van burgers. Ze kunnen onder meer meehelpen door zich aan te meldden voor WhatsAppgroepen.

Op heterdaad betrappen
Juist in Ede-Zuid zijn al veel van die groepen actief die elkaar en de politie waarschuwen als ze iets zien dat ze niet vertrouwen. „Dat is echter geen garantie dat er niets gebeurt”, zegt van den Berg.

Tegelijk stelt hij dat participatie van veel inwoners wel meehelpt. „Observaties van bewoners kunnen soms het laatste puzzelstukje zijn om een arrestatie mogelijk te maken. Soms kunnen we iemand zelfs op heterdaad betrappen.”