Politie kraakt criminele chatdienst rond bedrijf in Elst, 100 verdachten

VideoDe politie in de regio heeft een groot aantal arrestaties verricht na het kraken van de code van een versleutelde chatdienst. In totaal zijn honderd verdachten in beeld. Onder de arrestanten is de eigenaar van een bedrijf in Elst, een 46-jarige man uit Lingewaard. Hij wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Dat heeft de politie Oost-Nederland dinsdagmiddag gemeld in een persconferentie.

Ook een 52-jarige man uit Boxtel behoort tot de veertien personen die tot dusverre zijn aangehouden, aldus de politie. Hun huizen en het bedrijf zijn vrijdag doorzocht. Ook zijn xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden. 

De mannen leverden cryptofoons. Met deze apparaten, die duizenden euro's kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. 

Poll

Om meer informatie te krijgen uit de operatie, had de politie nog niet tot actie moeten overgaan

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
2524 stemmen

Live meekijken

De politie kwam de leverancier op het spoor in een onderzoek naar witwassen. Vervolgens werd ook de server ontdekt waarover de versleutelde communicatie plaatsvond. 

Nadat de recherche de code van de server had gekraakt, konden rechercheurs mogelijk maanden lang onbekommerd chatberichten over xtc-labs en drugstransporten mee lezen. ,,De criminelen waanden zich veilig en chatten openlijk met elkaar. Die berichtenstroom hebben we 24-7 gevolgd”, zegt Aart Garssen, hoofd van de recherche in Oost-Nederland.

De politie zegt 265.000 chatberichten te hebben gekraakt waarin criminelen informatie uitwisselden. Zij communiceerden via de app Ironchat. 

Hoe de applicatie precies is ontsleuteld, wordt alleen in politiekringen uitgelegd, zodat een volgend versleutelingskanaal misschien ook gekraakt kan worden. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden. De politie noemde de doorbraak in een aankondiging ‘uniek in de wereld’.

Volledig scherm
Miranda van Turennout, officier van Justitie, tijdens een persconferentie over het onderscheppen en ontcijferen van versleutelde telefoons uit het criminele circuit. © ANP

Afrekening

Volledig scherm
© Politie

Het kraken van de versleutelde dienst wordt nu naar buiten gebracht, omdat criminelen elkaar begonnen te wantrouwen. ,,Dat kan leiden tot represailles’’, aldus de politie. Die zouden gevaar kunnen opleveren voor burgers. 

Vier mensen zijn opgepakt voor het voorbereiden van zo’n vergeldingsactie. Het gaat onder meer om een 31-jarige man uit Almelo en twee Enschedeërs van 23 en 33. ,,We kregen berichten dat de afrekening zo ver in voorbereiding was dat het niet meer verantwoord was. We wilden de criminelen laten weten dat ze niet elkaar verlinken, maar dat de politie over hun schouders heeft meegekeken.’’

,,Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. ,,Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs, waaronder MDMA en cocaïne.”

Volledig scherm
Beeld van de persconferentie van de politie Oost-Nederland. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.