Volledig scherm
Alex Wiegmink.

Politie zwijgt over doorbraak in Posbankmoord

RHEDEN/DREMPT - De politie bevestigt het bericht over de Posbankmoord van Peter R. de Vries. Volgens hem is een coldcase-team dichtbij een doorbraak in het moordonderzoek.Of er snel aanhoudingen zullen volgen, is echter nog niet bekend.

De politie verwijst naar de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond.

Twintig rechercheurs
Duidelijk is wel dat het politieteam, dat oude onopgeloste zaken onderzoekt, het bijna 14 jaar oude dossier van Alex Wiemink onder het stof vandaan heeft gehaald. Zijn broer Peter Wiegmink meldtin een bericht aan zijn familie en vrienden dat het coldcase-team de zaak-Wiegmink vorig jaar met tien tot vijftien rechercheurs heeft opgepakt. De Vries voegt eraan toe dat het team inmiddels is opgeschaald naartwintig rechercheurs.

Omgeving
Dremptenaar Alex Wiegmink verdween op 20 januari 2003 tijdens een hardlooptraining op De Posbank in Rheden. Later werd zijn auto uitgebrand teruggevonden in het Brabantse plaatsje Erp. In de auto lag het lichaam van de Dremptenaar. Volgens De Vries zoekt de politie de daders in de omgeving waar de auto is gevonden. 'Er is nieuw technisch onderzoek gedaan met verrassende uitkomsten, waaronder een nieuwe analyse van telecomgegevens', meldt de politieverslaggever op twitter.

Verbaasd
„Stomverbaasd'', maar ook 'bijzonder verheugd', was Peter Wiegmink toen hij onlangs werd gebeld door de recherche in Arnhem. Er was nieuws, werd gemeld. „Kunt u op korte termijn even langs komen?''', was de vraag. „Wat ik niet wist, was dat een zogenoemdcoldcaseteam al vanaf vorig jaar het onderzoek naar de moord op mijn broer, Alex, had opgepakt. En dat onderzoek is nog steeds in volle gang. Dat verwacht je niet na dertien jaar en negen maanden. Of er een doorbraak is? Dat weet ik niet. We hebben geen inhoudelijke informatie van de recherche te horen gekregen", zegt Wiegmink.

Hoop
Weduwe Greet was, evenals Peter Wiegmink, behoorlijk verrast toen de politie zich vorige week meldde. „Je kunt er geen rekening mee houden. Maar je hoopt altijd dat het op een goede dag gebeurt. „De afgelopen dagen ging ze in gedachten terug naar de tijd van toen. En keerden de onrustige nachten terug. "Dit haalt de boel weer overhoop. Hopelijk voor de laatste keer. We hopen als familie dat het nu echt een keer tot een oplossing komt. Dat het een keer klaar is."

Lees een uitgebreid achtergrondverhaal over AlexWiegmink in De Gelderlander van dinsdag 1 november, of bekijk de e-paper.