Volledig scherm
Wethouder Beckerman. © Herman Stöver

Politieke crisis in Veenendaal, coalitie wil af van wethouder Beckerman

EDE - Vier wethouders in Veenendaal hebben het vertrouwen opgezegd in wethouder Frits Beckerman. Volgens de vier is er een onwerkbare situatie ontstaan in het college.

Beckerman zit in het college namens ProVeenendaal.

Omdat de wethouders het vertrouwen hebben opgezegd, willen de andere coalitiepartijen, SGP, D66, VVD en CDA nu verder in de coalitie zonder ProVeenendaal. Ze hopen op voldoende steun van de oppositie om zo de rit te kunnen uitzitten. Donderdag zullen ze een motie van wantrouwen indienen tegen de wethouder en ProVeenendaal.

Geen verantwoordelijkheid
Het boterde al na snel het aantreden van het college in 2014 niet in de collegeruimte. De stijl van Beckerman beviel de overige vier wethouders niet. Hij zou te veel politicus zijn, geen bestuurder. Bovendien zou hij inhoudelijk geen verantwoordelijkheid nemen voor bepaalde dossiers. In een verklaring aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Wouter Kolff dat er alles aan gedaan is de verschillen te overbruggen.

Begeleiding
Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen is er externe begeleiding geweest. Voor de vier andere wethouders bleek dat niet genoeg. ‘De bestuurbaarheid van de gemeente komt nu in gevaar’, schrijven zij. Fractievoorzitter Martijn Beek van ProVeenendaal meent echter dat de vier veel te snel de handdoek hebben geworpen.