Volledig scherm
© pixabay.com

Pool verdacht van poging ontvoering en gijzeling Duivenaar

ARNHEM/DUIVEN - Justitie verdenkt de Poolse Miroslav F. van afpersing en poging tot ontvoering en gijzeling van Duivenaar S. en eist een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Woensdag vond in de rechtbank van Arnhem zijn strafzaak plaats.

De 36-jarige S. uit Duiven ontwaakt op 8 augustus 2013 in een geblindeerd bestelbusje en merkt dat zijn polsen en enkels zijn vastgebonden met tiewraps. Om hem heen zitten drie mannen, één van hen zou de Pool zijn.

Afspraak
De Duivenaar stelt dat hij die dag heeft afgesproken met F. in Roermond. De twee mannen, ooit goede vrienden, zouden nauw betrokken zijn geweest bij wietplantages in Westervoort en Molenhoek. S. vermoedt dat zijn afspraak daarmee te maken heeft. Eenmaal in Roermond krijgt hij echter van een onbekende een klap op zijn hoofd, waarna hij bewusteloos raakt en in een bestelbusje wordt gelegd.

Geld overmaken
De mannen in het busje eisen 25.000 euro van de Duivenaar, delen nog wat klappen uit en bedreigen hem met een vuurwapen. S. maakt ter plekke 13.500 euro over, de overige 11.500 euro moet op een later moment worden overhandigd. De ontvoerders laten hem in de buurt van Duiven weer vrij. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen rondom de woning van de Duivenaar en zijn vriendin.

Verzekeringsagent
De vriendin van S. wordt gebeld door een onbekende verzekeringsagent die een afspraak wil maken in hun woning. De vriendin vertrouwt het niet en gaat naar de politie. Ze blijkt na onderzoek niet met een verzekeringsagent te hebben gesproken, maar met F. Buurtbewoners zien in december van dat jaar een onbekende man urenlang ogenschijnlijk onbestemd in de wijk rondlopen. Hij stapt in een bestelbusje, maar rijdt niet weg. De politie wordt ingeschakeld.

Eén van de inizttenden blijkt F. te zijn. Agenten vinden tiewraps, bivakmutsen en een rol ducttape. Justitie vermoedt dat ze concrete plannen hadden de Duivenaar wederom te ontvoeren.

Leugens
Allemaal leugens, zei F. woensdag voor de rechtbank. Volgens de officier van justitie is er echter meer dan voldoende bewijs tegen de Pool.

De rechtbank doet op woensdag 16 november uitspraak in deze zaak.