Volledig scherm
De Slingertunnel bij station Elst is bijna af. Maar is hij te smal of te breed? © Marina Popova

Praktijktest met trucks in Slingertunnel bij station Elst

ELST - Is de gloednieuwe Slingertunnel bij station Elst echt te smal voor lange vrachtwagens en bussen? Of is de ophef onterecht en is de tunnel breed genoeg? Om uit dit dispuut te komen, wordt de proef op de som genomen: twee vrachtwagens gaan een testrit maken.

De breedtediscussie werd aangeslingerd door de BBO- en GBO-fracties in de gemeenteraad. Zij hebben de indruk dat zowel de Slingertunnel als de iets verderop gelegen fiets- en voetgangerstunnel te smal zijn; en dat er dus ongelukken gaan plaatsvinden.

Gelijk
Verkeerswethouder Jan van Baal bestrijdt dat. Daarop is BBO-voorman Ard op de Weegh met het plan gekomen om twee vrachtwagens van transportbedrijf Veens Herveld een testrit met passage te laten maken. „Dan weten we ter plaatse meteen wie gelijk heeft. En Van Baal heeft inmiddels ook met de proefrit ingestemd."

Publiek
Veens komt op zaterdag 5 november om 11.00 uur met twee trucks naar Elst. Op de Weegh: „Ik denk dat dit best wel wat publieke belangstelling gaat trekken." De truckproefrit doet denken aan de bezwaren van hetzelfde transportbedrijf en de toen nog beide busbedrijven in Herveld, die in 2002 bij aanleg van de Betuweroute de nieuwe weg over het spoor en de A15 niet zagen zitten. Zij vreesden dat deze Johan Mathijssenweg ook te smal zou zijn. Daar kwam op locatie een Arnhemse rechter aan te pas.