Edwin Vonk op de kazerne in 't Harde.
Volledig scherm
PREMIUM
Edwin Vonk op de kazerne in 't Harde. © Paul Rapp

Precies 25 jaar geleden werd de dienstplicht in de koelkast gezet: ‘Je leerde vloeken, drinken, roken en klaverjassen’

SERIE EINDE DIENSTPLICHTOp 10 april 1811 pakten de eerste 3.000 Nederlanders, opgeroepen bij besluit van keizer Napoleon, de wapens op. Bijna twee eeuwen later, op 22 augustus 1996, verlieten de laatste Nederlandse dienstplichtigen de kazerne in Ede. Een grote dag in ons land, deze zomer precies 25 jaar geleden.

34 reacties

 • J. Veldhorst

  2 maanden geleden
  Mooi dat jullie online Kamp Holterhoek in Eibergen hebben toegevoegd. Ik zat er in ‘86-‘87 uit mijn neus te eten onder de bezielende leiding van sgt-maj Vieberink bij de 541VbdBed Cie
 • E.W. Megens

  2 maanden geleden
  Tja, en dan had je ook nog de zes jaarlichtingen van 1959. Als tiener las ik verrast in de krant dat niemand uit 1959 in dienst hoefde, allemaal vrijgesteld. Buitengewoon dienstplichtig heette dat. Niet eens een brief van defensie in de bus gekregen waarin je dat werd mede gedeeld. Geen oproep voor de militaire keuring, helemaal niets en daardoor nooit wat met de dienstplicht te maken gekregen.
 • richy vervuurt

  2 maanden geleden
  Ik was in Assen opleiding gehad voor Libanon als UN Leuke periode 2 weken oefening met een nacht -21 en je sliep gewoon op de koude grond en daarna nooit meer gezeurd dat ik het koud had. 60 kilometer wandelen met volle rugzak van 20 kilo 500 meter door een sloot rivier over zwemmen met al je spullen op tijd ergens zijn anders had je geen eten en toen ik terug op de kazerne kon je eerst al je spullen schoon maken. En als je geluk had kon je in bed liggen voor 1 uur s'nacht.
 • Peter Daanen

  2 maanden geleden
  De meest nutteloze periode van mijn leven. Ik heb er niets zinnigs geleerd, het was pure tijdverspilling.
 • Cyril Aben

  2 maanden geleden
  Schitterende tijd gehad bij het 17painfbat c-cie in Oirschot ( dacht 85-2) Vergeet nooit de Latijnse "strijdkreet" tijdens mijn opleiding YPR-boordschutter in Harskamp "Lupa In Liboza" wat later gewoon "Lunchpakket in linker bovenzak" bleek te betekenen ;-D Denk er nog regelmatig met 'n' 'dikke grijns op m'n smoel' aan terug....
 1. Nederlandse straatracer veroorzaakt zwaar ongeval bij Antwerpen, Duitse straatracer op de vlucht

  Nederland­se straatra­cer veroor­zaakt zwaar ongeval bij Antwerpen, Duitse straatra­cer op de vlucht

  Twee inzittenden van een auto zijn deze namiddag ter hoogte van de afrit Merksem bij Antwerpen zwaargewond geraakt door een straatracer. Twee straatracers, een Nederlander en een Duitser, reden met een hoge snelheid op de vluchtstrook, waarna een van de snelheidsduivels tegen de eerder genoemde wagen knalde. De twee inzittenden van die wagen zijn buiten levensgevaar, maar werden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.