Volledig scherm
Het Simonsplein, waar tijdens de proef fietsers overheen zouden mogen. © DG

Proef fietsen in centrum Doetinchem gaat door

DOETINCHEM - De proef 'fietsen door de binnenstad van Doetinchem' gaat door.

Dit ondanks weerstand van winkeliers en horecaondernemers in het centrum van Doetinchem. „De wens voor de proef komt voort uit een projectgroep vanuit de bevolking", vindt Peter Drenth, wethouder van de gemeente Doetinchem. „Het zou een slecht signaal aan de bevolking zijn als we de proef nu afblazen."

Aanvalsplan binnenstad
Fietsen door het centrum is een van de projecten die voortkomt uit 'aanvalsplan binnenstad'. De route zou moeten gaan door de Waterstraat, over het Simonsplein en door de Heezenstraat. Wanneer de proef wordt gehouden staat nog niet vast, maar zeker na de feestdagen in december en gedurende meerdere maanden in de eerste helft van 2017.

Weerstand
Tijdens het Nieuwscafé van vrijdag 7 oktober werd de kwestie behandeld en bleek er al veel weerstand te zijn. Zo waren gasten Jos Tiemessen (centrummanager) en Karel Berkhuysen (van de in oprichting zijnde afdeling Doetinchem van de Fietsersbond) en diverse bezoekers tegen het plan.

Werkt niet
Donderdagavond kwam de kwestie aan de orde tijdens de beeldvormende raad van de gemeente Doetinchem. Insprekers Robbie Welling (voorzitter van de Koninklijke Horeca afdeling Doetinchem) en Martin Buunk (ondernemersvereniging Doetinchem) spraken zich ook uit tegen de proef.

„De fietsers zouden dan over het Simonsplein moeten fietsen", zei Buunk. „Dat terwijl het plein al 140 dagen per jaar bezet is in verband met evenementen. Het lijkt mij veel beter dat de fietsers óm het centrum worden geleid. Eerder liet een proef in Ede al zien dat fietsen door het centrum niet werkt. Het lijkt me niet goed geld uit te geven aan de proef."

Vanuit de samenleving
Raadslid John Westerdiep (GroenLinks) bracht dat tot de vraag of – bij zoveel weerstand – de proef wel door moest gaan.

Drenth vindt van wel: „Uit eerder onderzoek een aantal jaren geleden bleek dat 50 procent voor fietsen door de binnenstad is en 50 procent tegen. Toen hebben we besloten geen proef te doen. Nu is de kwestie weer teruggekomen en nu doen we de proef wel. Dit komt vanuit de samenleving. Dan vind ik het niet goed om de stekker er nu al uit te trekken."