Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

ProRail doet proeven met zelfrijdende treinen op traject Amsterdam-Eindhoven 

EINDHOVEN - Spoorbeheerder ProRail gaat in 2018 diverse proeven doen met zelfrijdende treinen. Het zijn tests met zowel goederentreinen als passagierstreinen. De proeven worden uitgevoerd op diverse trajecten, waaronder de zogenaamde A2-corridor (Amsterdam-Eindhoven), waar sinds kort in de nieuwe dienstregeling zes intercity's per uur rijden.

In de proeven neemt een systeem handelingen gedeeltelijk of zelfs volledig van de machinist over. Deze automatisering levert volgens ProRail voordelen op. Zo kunnen geautomatiseerde treinen dichter op elkaar rijden, waardoor de capaciteit op het spoor verbetert, en daalt het energieverbruik van de treinen.

Ook tijdens het rangeren kan het uitkomst bieden, aldus de spoorbeheerder.De proeven gaan ook plaatsvinden op de trajecten Betuwe-goederenlijn en de Schipholtunnel. De proeven gericht op personenvervoer vinden plaats op het spoor in Groningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.