Volledig scherm
Hier ontgassen schepen. © Rik Bors

Provinciaal ontgasverbod is een wassen neus

Het leek zo veelbelovend: vooruitlopend op een landelijk verbod op varend ontgassen, kwam Gelderland met eigen regels. Maar in de praktijk blijkt deze maatregel een papieren tijger. Schippers houden zich er niet aan en controle is er nauwelijks.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kán het helemaal niet, een provinciaal ontgassingsverbod voor de meest giftige stoffen op de Rijn en de Waal. Dat zijn rijkswateren, zo stelde de bewindsvrouw, en daar hebben de provincies helemaal niets over te zeggen. 

De provincies betwisten dat. Zij baseren zich op een niet-openbaar advies van de Landsadvocaat uit 2013, dat volgens de Gelderse gedeputeerde Bea Schouten ‘ruimte biedt voor provinciale verboden’. Daarmee is de uitzonderlijke situatie ontstaan dat een lokale overheid zegt dat varend ontgassen wél verboden is, en het rijk beweert dat het gewoon mag. Uiteindelijk buigt waarschijnlijk een rechter zich over dit juridische steekspel.

Passieve handhaving

Hoe dan ook blijft de landelijke eenheid van de politie ‘passief handhaven’ in Gelderland. Dat wil zeggen dat de politieboot alleen in actie komt als een schip op heterdaad betrapt wordt, of als er meldingen binnenkomen van burgers die iets vreemds ruiken. ,,Dat is een beleid van niks’’, zegt Bert Klein van Nautilus, vakbond voor varend personeel. ,,Als je een verbod instelt, dan moet je ook goed handhaven.’’ 

Volledig scherm
Zomaar een schip op de Waal bij Nijmegen. Deze hoort niet bij de rederijen die illegaal ontgassen. © dg

In de afgelopen anderhalf jaar is er op de Gelderse wateren één keer een schip betrapt op het varend ontgassen. Dat gebeurde begin 2018 bij Tiel. De afhandeling daarvan ligt nog bij het justitie. Na eerdere publicaties van De Gelderlander over varend ontgassen, zijn er twaalf meldingen binnengekomen die mogelijk zijn toe te schrijven aan het ontgassen van schepen.

En dan zijn er nog de reders, die soms niet eens op de hoogte zijn van alle provinciale verboden. Zo lozen de schepen van Jaegers Shipping al ruim anderhalf jaar illegaal giftige stoffen in de Gelderse lucht. ,,Dit is voor mij een totaal nieuw verhaal’’, zegt een woordvoerder van de reder over het ontgasverbod in Gelderland. ,,Ik wist het van Brabant en Zuid-Holland, maar hoort Gelderland daar ook bij?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.