Kees Claassen, Forum voor Democratie.
Volledig scherm
Kees Claassen, Forum voor Democratie. © Rolf Hensel

Provincie en Forum-fractie mogen gehoorapparaat Statenlid niet bekostigen

De provincie Gelderland mag niet betalen voor een hulpmiddel voor een individueel Statenlid. Ook Forum voor Democratie, dat gevraagd had of fractiebudget aangewend mag worden voor een gehoorapparaat voor een Statenlid, kreeg nul op het rekest.

De provincie Gelderland heeft een verzoek dat Forum-fractievoorzitter Arjan de Kok twee weken geleden indiende, uit laten zoeken. Statenlid Kees Claassen kampt namelijk met een slecht gehoor en het gehoorapparaat dat hij nu heeft, volstaat niet in de rumoerige Statenzaal. De 77-jarige Beuningenaar zou zelfs overwogen hebben zijn zetel terug te geven, omdat hij de vergaderingen niet goed genoeg kan volgen.

Aankloppen bij verzekeraar

Zowel een interne jurist van de provincie als een extern advocatenkantoor hebben zich nu over de vraag van Forum gebogen en komen tot de conclusie dat de regels niet toelaten dat Gelderland betaalt voor een beter gehoorapparaat. Hetzelfde geldt voor fractiebudget; dat is bedoeld voor cursussen en dergelijke voor de hele fractie, en mag niet ten gunste komen van een individu.

Bovendien, zo stellen zowel de provincie-jurist als het externe advocatenkantoor, is in de wet vastgelegd dat een zorgverzekeraar aanspreekpunt is voor zaken als een gehoorapparaat. Claassen liet eerder weten dat zijn verzekering niet een beter hulpmiddel wilde vergoeden. De externe advocaat bieden het Statenlid echter een handvat om nogmaals bij zijn verzekeraar aan te kloppen.

Nieuwe functie, nieuwe behoefte

De wet schrijft namelijk voor dat wanneer iemand met een ‘auditieve handicap een andere functie aanvaardt waarbij sprake is van een gewijzigde hoorbehoefte, er zonodig ook moet worden voorzien in de aanpassing van het hoorhulpmiddel of verstrekking van een ander hoorhulpmiddel, dat geschikt is voor gebruik in die nieuwe functie’. Met andere woorden: Claassen is Statenlid geworden, een nieuwe functie, maar het gehoorapparaat dat hij had, helpt hem niet genoeg. En dus zou zijn zorgverzekeraar hem opnieuw uit de brand moeten helpen.

Forum-fractievoorzitter De Kok laat weten dankbaar te zijn voor het onderzoek dat de provincie heeft laten doen. ,,Ik ben heel blij met het gedegen werk en de second opinion. Kees gaat dit nu meenemen naar z'n zorgverzekeraar, want zijn werk is wel degelijk veranderd, en daarmee zijn auditieve behoefte ook.”