Volledig scherm

'Provincie moet meer doen voor stiltegebied langs nieuwe A15'

DUIVEN - De provincie Gelderland moet beter haar best doen om de status van stiltegebied van de Weide Oude Rijnstrangen overeind te houden. Dit stelt het Duivense college van burgemeester en wethouders.

B en W hebben een bezwaarschrift opgesteld en verzonden naar Gedeputeerde Staten omdat zij erop tegen zijn dat het 270 hectare grote strangengebied aan de zuidwestkant van Loo en Groessen zijn status als stiltegebied kwijtraakt. Dit komt doordat de A15 wordt doorgetrokken; het autoverkeer zorgt voor zo'n forse geluidsbelasting dat de voor stiltegebieden maximale 40 decibel her en der wordt overschreden.

Compensatiegebied
De provincie wil een compensatiegebied aanwijzen in de Millingerwaard, maar Duiven is daar niet van gecharmeerd. Sterker: het college vindt dat GS zich beter moeten inspannen voor de Weide Oude Rijnstrangen. Zo zou geluidsarm asfalt op en bij de brug waar de A15 de Liemers binnenkomt, tot minder dB's leiden.

Bovendien verdient de strangenzone extra bescherming omdat recreatieondernemers erin hebben geïnvesteerd, aldus B en W.

1 van de gebouwde drempels die ervoor moet zorgen dat het waterpeil in de Rijnstrangen stijgt.
Volledig scherm
1 van de gebouwde drempels die ervoor moet zorgen dat het waterpeil in de Rijnstrangen stijgt. © Waterschap Rijn en IJssel
Volledig scherm