Volledig scherm
De Staat treedt zaterdagavond op op de Zwarte Cross. Op de foto frontman Torre Florim. © Theo Kock

Publiek kiest De Staat tot festivalkoning van 2016

NIJMEGEN - Bezoekers van de website Festileaks hebben De Staat uitgeroepen tot de beste festivalact van 2016. De Nijmeegse band eindigt daarmee voor Rammstein, Muse en de Red Hot Chili Peppers.

Dat meldt de website die haar bezoekers debegin oktober opriep om tien acts in te sturen die op de longlist zouden moeten. Tussen 10 en 20 oktober kon er vervolgens een top 100 gekozen worden. In totaal werd er 9.537 keer gestemd.De staat kwam daarbij als beste uit de bus.

Nipt
Muse eindigdevorig jaar met afstand als eerste. De Staat liet dit jaarRammstein (tweede) en Muse (derde) maar nipt achter zich. Het verschil met de nummers twee en drie was slechts enkele tientallen stemmen, aldus Festileaks.

Retestrak
Volgens Festileaks misstaat detitel van festivalkoning 2016 De Staat niet. 'De heren vlogen heel Nederland door en speelden onder meer op Down The Rabbit Hole, Lowlands, Paaspop, Appelpop, Zwarte Cross, Dauwpop en op Pinkpop maar liefst tweekeer! Met een retestrakke show en de legendarische set closer ‘Witch Doctor’ weet De Staat elk festivalpubliek in te pakken.'

Vorig jaar won Muse, in 2014 was datArcade Fire.

De hele Top 100 vindje hier.