Volledig scherm
© ANP/ bewerking DG

PvdA is macht nu echt kwijt in Nijmegen (analyse)

NIJMEGEN - PvdA, ooit een machtsblok van formaat, voelde zich jaren groter dan ze is. De partij is nu gestruikeld over haar eigen trauma. Voor eerst sinds begin jaren 80 heeft de partij in Nijmegen geen wethouder De PvdA is woensdag uit de Nijmeegse coalitie geknikkerd.

SP, GroenLinks, Stadspartij en VSP kiezen ervoor zonder de sociaaldemocraten verder te gaan. De macht van de PvdA is verdwenen. Voor het eerst sinds begin jaren 80.

Bijrol
De coalitiegenoten waren het zat dat een partij die in omvang een bijrol speelt, die bijrol niet accepteerde. De PvdA wilde niet inzien dat de succesvolle regeringsjaren verleden tijd zijn. De partij was de muis die tegen de olifant zei: 'Wat stampen we hard hè?'

De PvdA hield mede daarom hardnekkig vast aan haar stokpaardje: het op peil houden van de bijzondere bijstand en de begeleiding van werklozen naar werk. Daar mocht niet op bezuinigd worden. Daar staat een Partij van de Arbeid toch voor, klonk het in alles door.

Verzet
De andere partijen waren klaar met het verzet. Zij vinden dat de PvdA stampei zou moeten maken in Den Haag, bij de eigen bewindslieden Asscher en Klijnsma. Want dit duo geeft Nijmegen miljoenen minder voor de bijstand en werkbegeleiding. 'We kunnen niet alles rechtzetten wat ze in Den Haag bedenken', stelt de coalitie.

1978
Het is lang geleden dat de PvdA in Nijmegen géén wethouders leverde. Dan moet je terug naar 1978. Vier jaar stond de partij buitenspel. In tegenstelling tot nu was de PvdA toen een grote partij met twaalf zetels. Alleen het CDA stak daar met zestien bovenuit.

Het CDA ging rond de eeuwwisseling hard onderuit en telt nog slechts twee zetels. Sinds 2002 is het CDA niet meer vertegenwoordigd met wethouders. De christendemocraten konden dat moeilijk verwerken. Vooral de oude regenten van die partij bleven lang groots dromen als dé beslissers in Nijmegen, terwijl ze weinig in te brengen hadden. Dat is precies wat er nu ook met de PvdA gebeurt.

Paul Depla
In de jaren 90 haalde die partij bijna 30 procent van de stemmen. In 2010 nog 10 procent. Omdat er geen echte grote partijen meer zijn in de stad bleef de PvdA lang een stevige machtspositie houden en wethouders leveren. Ze bepaalde de toon van de vernieuwing in de stad, zeker onder een wethouder als Paul Depla. Maar dat is lang geleden.

Dieptepunt
In 2014 tuimelde de PvdA met vier zetels naar een dieptepunt, het slechtste resultaat in 70 jaar. Toch mocht de partij aansluiten bij de coalitie en kreeg ze één wethouder. Dat was lastig voor de fractie en de oude prominenten van de PvdA. Een bijrol ligt hen niet. Voor de PvdA bleef het vooral slikken. De fractie en wethouder moesten luisteren naar de wensen van SP en GroenLinks. Die pijn heeft de 'kleine' PvdA nooit kunnen verwerken. Het machtstrauma heeft de sociaaldemocraten de das omgedaan.