Volledig scherm
Het gemeentehuis in Opheusden. © Jan Bouwhuis

PvdA stapt uit coalitie Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - De PvdA-fractie in Neder-Betuwe is woensdagavond uit de coalitie gestapt. Het is het resultaat van spanningen die al langer heersten tussen PvdA, SGP en CDA. De SGP en CDA behouden met elf zetels een meerderheid.

De SGP en CDA waren van plan geweest donderdag een motie van wantrouwen in te dienen tegen PvdA-wethouder Vincent van Neerbos na een aantal botsingen over het sociaal domein, waar hij verantwoordelijk voor was.

'De maat is vol'
In een persbericht laten de sociaal-democraten weten dat voor hen de maat vol is omdat CDA en SGP nog altijd 200.000 euro willen bezuinigen op het bibliotheekwerk. 'Met de breuk krijgt de PvdA ruimte op zich op basis van het eigen verkiezingsprogramma voor alle inwoners van Neder-Betuwe in te zetten.'

Samenwerking onder druk
De jarenlange samenwerking tussen PvdA en SGP stond sinds de begroting vorig jaar flink onder druk. SGP en CDA kwamen samen met oppositiepartij VVD met een plan voor forse bezuinigingen in de sociale sector. Besparingen op het bibliotheekwerk werden een jaar uitgesteld. Dat gebeurde in afwachting van een onderzoek in de hele Regio Rivierenland naar mogelijkheden voor een flexibeler en goedkoper contract met de bibliotheek.

'Onhandig'
'Het openlijk in twijfel trekken van de voorwaarden die door de gemeenten in de regio zijn gesteld met betrekking tot het regionale onderzoek is volgens de PvdA op zijn zachtst gezegd onhandig van de SGP en het CDA.' De fractie kan het niet verkroppen dat, hoewel de begroting ruimte biedt voor nieuw beleid, er toch verder bezuinigd zal worden.