Volledig scherm
© ANP/ bewerking DG

PvdA uit coalitie Nijmegen gegooid

NIJMEGEN - De coalitiepartijen in Nijmegen hebben de PvdA uit de coalitie gegooid. Dat heeft de partij woensdagavond laat zelf bekendgemaakt.

VSP is de nieuwe coalitiegenoot. Die partij gaat ook een wethouder leveren die de vacante positie van de opgestapte PvdA-wethouder Turgay Tankir invult.

Gedoogpartij
De PvdA heeft te horen gekregen verder te mogen gaan als gedoogpartij (dus zonder inhoudelijke invloed), maar mocht geen nieuwe wethouder leveren. Fractievoorzitter Marc van Nijnatten meldt dat zijn PvdA en de andere partijen inhoudelijk tegenover elkaar kwamen te staan tijdens de behandeling van de stadsbegroting. Volgens hem werden, na het opstappen van Tankir, alle bezuinigingsvoorstellen van zijn partij genegeerd.

Onderhandeling
Van Nijnatten beschuldigt de andere coalitiepartijen ervan dat ze zonder de PvdA hebben onderhandeld met andere partijen uit de raad. Ook een laatste poging van zijn partij om gezamenlijk verder te gaan, werd woensdagavond van de hand gewezen, zo schrijft hij in een verklaring op de website.

De fractie van de PvdA betreurt volgens Van Nijnatten de breuk 'die de andere coalitiepartijen nu veroorzaken'.

Einde
'Wij herkennen ons niet langer in de koers die de andere coalitiepartijen op dit onderdeel (werk en inkomen, red.) laten zien. Dit betekent dat de PvdA per direct geen deel meer uit zal maken van de coalitie met de SP, Groen Links, de Nijmeegse Fractie en de huidige gedoogpartij VSP. Als constructieve oppositiepartij zal de PvdA-fractie de komende tijd blijven werken aan de idealen waar de partij voor staat', zo eindigt de verklaring.

Volledig scherm
© PvdA Nijmegen