Voorlopig geen onderwijs aan hogescholen en universiteiten op deze manier.
Volledig scherm
Voorlopig geen onderwijs aan hogescholen en universiteiten op deze manier. © Lisa Beijerinck

Radboud gelast tentamens af; Wageningen Universiteit wél doorgaan; geen les HAN

updateNIJMEGEN / WAGENINGEN  De Radboud Universiteit Nijmegen gelast voor vrijdag alle onderwijsactiviteiten en tentamens af. Dat laat de universiteit donderdagavond in een bericht op hun website weten. Wageningen Universiteit laat de tentamens deze vrijdag, de afsluiting van de tentamenperiode, wel doorgaan. 

Eerder vandaag kondigde de Radboud Universiteit al meer maatregelen af, zoals het afblazen van bijeenkomsten met meer dan 100 mensen en het schrappen van een voorlichtingsbijeenkomst deze avond. Toen werd ook aangegeven dat colleges met meer dan 100 mensen op een andere manier werden georganiseerd, zoals via een videoverbinding. Ook kwam een eventuele aanwezigheidsplicht te vervallen.

Donderdagavond kwam vlak voor half negen verandering hierin: toen kwam de universiteit met de mededeling dat voorlopig alleen voor vrijdag 13 maart de tentamens, colleges en andere onderwijsbijeenkomsten worden geschrapt.

,,In overleg met het ministerie van OCW en naar aanleiding van de Kamerbrief van minister Bruins is dit besluit genomen,” zo laat de universiteit in Nijmegen op de website weten. ,,Vrijdag komen wij met meer informatie.”

Niet alleen onderwijsbijeenkomsten worden geschrapt. Het Cultuurcafé sluit per direct en in De Refter, Het Gerecht en in de kantine van het Huygensgebouw kunnen vanaf maandag alleen nog maaltijden worden afgehaald tot en met 31 maart. Tot die tijd sluit ook het sportcentrum zijn deuren. Medewerkers worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken.

In kleinere groepen tentamen

In Wageningen gaan de tentamens in elk geval wel door. ,,We hebben de zalen zo ingericht dat er niet meer dan 100 studenten bij elkaar zitten. We wilden de studenten die zich maandenlang hebben  voorbereid niet teleurstellen met een afgelasting. Maandag bepalen we hoe we het onderwijs verder vorm gaan geven’’, aldus een woordvoerder. 

Geen onderwijs aan HAN

De Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen biedt vanaf vrijdag geen fysiek onderwijs meer aan en neemt ook geen tentamens meer af op locaties van de HAN. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open, laat de hogeschool aan de studenten weten. Vrijdag krijgen studenten te horen hoe het onderwijs eruit komt te zien in de rest van deze maand tot 3 april. 

Tot april de deuren dicht

Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

De maatregel geldt tot 1 april. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten, stelt de Vereniging Hogescholen. ,,Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: ,,Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit.”