Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Reanimatie in café escaleert: man overlijdt, hulpverleners gehinderd en drie agenten gewond

De politie is zaterdagavond met veel agenten uitgerukt naar Brasserij De Berg in Nieuwerkerk aan den IJssel nadat daar een man van 64 uit Fijnaart was overleden. Twee vrienden van het slachtoffer keerden zich tegen de toegesnelde hulpverleners. Bij de aanhouding van deze mannen - een 40-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 41-jarige man uit Fijnaart - raakten drie agenten lichtgewond.

De hulpdiensten rukten even na half acht massaal uit naar de populaire horecagelegenheid in Winkelcentrum De Reigerhof aan de Raadhuisplein. Het was op dat moment druk in de zaak.

In het café was rond kwart over zeven een man onwel geraakt. Vrienden van het slachtoffer begonnen met reanimeren. De brandweer nam de reanimatie over, maar werd daarbij gehinderd door twee dronken mannen, zo meldt een woordvoerder. De beschonken lieden zouden ook de toegesnelde agenten hebben lastig gevallen. Ze weigerden de aanwijzingen van de politie op te volgen om de hulpverleners de ruimte te geven. De politie meldt dat de situatie in het café daarop escaleerde.

Drie gewonde agenten

,,Het tweetal beledigde en bedreigde de aanwezige hulpverleners en gedroeg zich zeer recalcitrant”, schrijft de politie. ,,Toen ze vervolgens de hulpverleners met een stoel te lijf gingen, gebruikten agenten pepperspray en hun wapenstok zodat ze de mannen aan konden houden.”

Bij de aanhoudingen raakten drie politieagenten lichtgewond. Zij hebben aangifte gedaan van belediging, bedreiging en mishandeling. Een van de verdachten sloeg ook nog met zijn hand door een ruit en liep een snijwond op; hij is behandeld in het ziekenhuis.

Meer paniek dan agressie

Erik van den Berg, eigenaar van de Brasserij, nuanceert de lezing van de politie. Volgens hem werd de politie niet gehinderd door willekeurige dronken bezoekers, maar door bezorgde vrienden van het slachtoffer. ,,Wij vonden de man in de toiletten. De manager heeft toen direct 112 gebeld, de vrienden van de man gealarmeerd waarna zij met hulp van onze bedrijfshulpverlener zijn gaan reanimeren. Toen tien minuten later de hulpverleners arriveerden, moest iedereen natuurlijk weg en dat wilden de mannen niet. Ik praat hun reactie niet goed, maar er was er eerder sprake van paniek dan van agressie.”

Het management van De Berg bedankt op Facebook ,,de hulpverleners, politie, ambulancepersoneel, onze gasten en ons personeel die tijdens deze heftige gebeurtenis adequaat gehandeld hebben. Onze gedachten gaan uit naar familie, vrienden en bekenden van de overledene.’’

Servaas Stoop, waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidplas, betuigt op Twitter zijn medeleven naar de nabestaanden van het slachtoffer. Hij noemt het gedrag ‘verwerpelijk’ en vindt het ‘onbegrijpelijk dat hulpverleners die een leven proberen te redden worden gehinderd, beledigd en bedreigd’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.