Volledig scherm
Johan van Bodegraven (links) redde het leven van Jaap van Rappard. Foto Raphaël Drent

Redder van blinde drenkeling uit Tiel ontvangt penning en oorkonde

TIEL - Thomasvan Bodegraven uit Tiel wordt door burgemeester Hans Beenakker in het zonnetje gezet met een zilveren penning en een oorkonde. Van Bodegraven redde op 7 maart van dit jaar een blinde stadsgenootuit de gracht. Het geredde slachtoffer mocht destijds na een kort ziekenhuisbezoek weer naar huis.

De burgemeester bekroont Van Bodegraven namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Vechten
Van Bodegraven was die middag bij zijn moeder en hoorde geschreeuw uit de gracht. Sprong in het water en redde zo het leven van de man. Volgens de nu in Ingen wonende autotechnicus Van Bodegravenwas het 'heel normaal' wat hij deed: „Ze zeggen altijd dat je drie dingen kan doen in zo'n situatie: niets doen, vluchten of vechten. Voor mij was dat het laatste."

Geweldig
Burgemeester Hans Beenakker loofde hem daar woensdagmiddag voor: „Je hoopt dat iedereen zo handelt, maar je weet ook dat dat niet zo is. Jij deed het wel."

De organisatie geeft voorlichting, doet onderzoek en bekroont helden in Nederland. Jaarlijks verdrinken er in Nederland zo'n 220 mensen. De organisatie is ook in het buitenland actief.